Zinchenko raakt Russische vrienden kwijt: 'Natuurlijk kunnen ze er wat aan doen!'

Zinchenko raakt Russische vrienden kwijt: 'Natuurlijk kunnen ze er wat aan doen!'

16-04-2022 15:54
82

Oleksandr Zinchenko kan aan niets anders denken dan de oorlog in Oekraïne. De voetballer van Manchester City weet dat vrienden en familie in zijn vaderland het heel zwaar hebben en had gehoopt op meer steun van voormalig ploeggenoten uit Rusland.

De middenvelder speelde tussen 2014 en 2016 namelijk voor FC Ufa en hield daar een aantal kennissen aan over. "Ik had daar vrienden, een klein groepje, maar daar is weinig van over", zegt hij in een groot interview met The Guardian. "Ik ben zo teleurgesteld in ze. Ze belden me na de invasie en zeiden dat het ze speet, maar dat ze er weinig aan konden doen. Natuurlijk kan dat wel. Als je stil blijft, betekent dat dat je de Russische aanval steunt. Ik begrijp niet waarom je dat zou doen."

Angst voor represailles kan volgens Zinchenko de reden niet zijn. "We zien wel eens foto's op sociale media van Russen die naar de gevangenis moeten als ze protesteren. Maar voetballers, of mensen die een breed publiek bereiken in het algemeen, worden toch niet gearresteerd als ze allemaal op Instagram zetten dat de oorlog moet stoppen? Dat gelooft toch niemand. Natuurlijk zou dat niet gebeuren, dus het is een schande dat ze zich niet uitspreken."

Na zijn Russische periode speelde Zinchenko een seizoen voor PSV, waarna hij bij Manchester City een gewaardeerde kracht in de elftallen van Pep Guardiola werd. De 25-jarige Oekraïner is van nature een middenvelder, maar wordt door zijn trainer steeds vaker als linksback ingezet.