Feyenoord in eigen Europese voetsporen: En toen hoorden we ineens: pok

Feyenoord in eigen Europese voetsporen: "En toen hoorden we ineens: pok"

28-04-2022 13:15 Laatste update: 13:15
82

Nu de Europese koorts ouderwets stijgt in Rotterdam-Zuid, gaan de gedachten als vanzelf twintig jaar terug. Feyenoord pakte in 2002 als laatste Nederlandse club een Europese prijs, maar waagt dit seizoen een serieuze poging om zichzelf op te volgen. VoetbalPrimeur blikt met Jon Dahl Tomasson en Ferry de Haan terug op die UEFA Cup-triomf én vooruit op de halve Conference League-finales tegen Olympique Marseille.

Het Feyenoord van toen strandde in de Champions League, mocht instromen in de UEFA Cup en verbaasde vervolgens ronde na ronde de voetbalwereld: SC Freiburg, Glasgow Rangers, PSV en Internazionale werden uitgeschakeld, de finale tegen Borussia Dortmund in de eigen Kuip was de kers op de taart. "We hadden een heel hechte groep, een goede mix qua leeftijd: jongens die al het nodige hadden meegemaakt, jonge talenten en een groep daartussenin. Ook jongens die iets met elkaar wilden en die een sterke persoonlijkheid hadden", vertelt Tomasson aan deze website.

De Haan begon dat seizoen als basisspeler in de Champions League, maar raakte geblesseerd en keerde terug toen de UEFA Cup-campagne al in volle gang was. "En toen was mijn plekje vergeven, zoals dat dan gaat", vertelt de huidige technisch manager van sc Heerenveen, die de Europese successen vanaf de zijlijn meemaakte. "Het ging allemaal als een sneltrein voorbij. Ik ga niet zeggen dat de rest makkelijk was, maar Freiburg was de meest onbekende en daar hadden we het ook wel moeilijk mee. Dat gaf wel een signaal dat we na de winter verder konden. En daarna kreeg je natuurlijk prachtige tegenstanders achter elkaar. Dan gaat de motivatie heel erg vanzelf."

Vrijwel alles viel in dat UEFA Cup-seizoen de kant van Feyenoord op. Tegen Freiburg was het virtueel uitgeschakeld, maar schoot Pierre van Hooijdonk vanuit een onmogelijke hoek een vrije trap binnen. "Dat was een bijzondere gewaarwording. Die bal ging over alles en iedereen heen, tot iedereen dacht: o jee, wat is dit? En toen hoorden we ineens: pok", haalt De Haan dat moment terug. Tegen PSV was diezelfde Van Hooijdonk in de allerlaatste minuut de reddende engel, daarna won Feyenoord na strafschoppen. En de heenwedstrijd tegen Internazionale werd gewonnen door een eigen goal van Iván Córdoba. "Thuis werd het ook nog spannend, misten zij volgens mij nog voor een leeg doel, ergens op het einde. Dus we hadden over een klein beetje geluk niet te klagen, maar dat komt ook ergens vandaan hè?"

Tomasson kan zich de halve finales in San Siro en De Kuip nog goed herinneren. In Milaan werd Feyenoord gesteund door het massaal meegereisde Legioen. "Dat was uniek, die hele tribune zat helemaal vol met Feyenoord-fans. Inter was toen al een heel grote club, dat we daar met 0-1 wonnen, was ook een unieke prestatie." Thuis scoorde de Deen, in de rebound nadat Bonaventure Kalou voor eigen succes was gegaan. "Dat weet ik ook nog wel, ja", lacht Tomasson, die toen met zichtbare irritatie zijn doelpunt vierde. "Zo'n belangrijke pot en dan legt die jongen hem niet gewoon breed…"

In de finale tegen Dortmund scoorde Tomasson opnieuw, nadat hij één week daarvoor een transfer naar AC Milan had bezegeld. De Haan maakte in de eindstrijd zijn Europese rentree, toen Feyenoord een 3-2 voorsprong over de streep moest trekken. "Ik wist dat ik tegen Jan Koller moest komen. En dat hij geen bal meer mocht raken. Buiten de eerste veertien seconden, want toen kreeg ik meteen een gele kaart, ging dat goed."

Feyenoord hield stand en de moord op Pim Fortuyn, van twee dagen eerder, werd voor even vergeten. "Dat je zoiets haalt met elkaar, vooral het toetje in eigen stadion: dat is iets unieks", vertelt De Haan. "Er zijn dat jaar een paar prachtige wedstrijden voorbijgekomen, dan kan je wel trots zijn dat je daarvan deel uit hebt mogen maken, in mijn geval dan."

Dit seizoen zou het dus zomaar eens opnieuw kunnen gaan gebeuren. Tomasson - die onlangs besloot om het Zweedse Malmö FF te verlaten en nu uitkijkt naar een nieuwe trainersklus voor komend seizoen - heeft de kwartfinales tegen Slavia Praag met belangstelling gevolgd en zal zich op 28 april ook in De Kuip melden. "Wij deden het toen uitstekend, maar zij doen het ook goed: halve finale, geweldige prestatie. De Conference League is natuurlijk iets anders dan de UEFA Cup, maar wel een mooie competitie, alleen maar goed voor de Nederlandse clubs."

De Deen vraagt zich af met welke instelling Marseille de halve finales in gaat. L'OM staat tweede in Frankrijk, maar is nog niet zeker van een Champions League-ticket. "Tegen Slavia was het fiftyfifty, nu denk ik dat Marseille favoriet is. Maar wat gaan ze doen en waar gaan ze voor kiezen? Is iedereen volledig fit of gaan ze rouleren?"

De Haan zal de Europese verrichtingen van zijn oude club op een afstandje, vanuit Friesland, volgen. "Qua strijdlust is het wel vergelijkbaar met ons team, maar ik denk dat het een hele kluif wordt. Marseille staat niet voor niets tweede in Frankrijk. Wel op gepaste afstand van Paris Saint-Germain, maar daar hoeven we het niet mee te vergelijken. Het is natuurlijk een heel fysieke, sterke en snelle ploeg, met Payet als absolute uitblinker. Iedere kans die je krijgt, zal wel raak moeten zijn. Maar Feyenoord is natuurlijk ook niet zomaar in de halve finale gekomen." Tomasson ziet het in elk geval wel zitten. "Feyenoord heeft het tot nu toe geweldig gedaan, dus waarom niet?"