De scenario's: Feyenoord-ontknoping ook voor overige Eredivisie-clubs interessant

De scenario's: Feyenoord-ontknoping ook voor overige Eredivisie-clubs interessant

05-05-2022 16:00 Laatste update: 16:00
65

De introductie van de Conference League pakt voorlopig geweldig uit voor Nederland, maar maakt het voetballandschap er niet overzichtelijker op. Feyenoord, Olympique Marseille, Leicester City en AS Roma zijn in de race voor het winnen van de eerste editie en dat kan uiteenlopende gevolgen hebben voor de ontknoping in de Eredivisie: VoetbalPrimeur tracht orde in de chaos te scheppen en loopt de verschillende scenario's door.

Conference League-winnaar krijgt Europa League-ticket
De UEFA legt via de eigen kanalen in één zin uit wat er op het spel staat in de Conference League, met het oog op het volgende Europese seizoen. 'De winnaar verovert een plek in de groepsfase van het volgende Europa League-seizoen, als het zich niet via de eigen competitie heeft geplaatst voor de Champions League.' Punt. Wat er gebeurt als dit juist wél het geval is, of als de winnaar zich ook via reguliere weg plaatst voor de Europa League-poulefase, is niet terug te vinden in het 88 paragrafen rijke competitiereglement van de UEFA, inclusief bijlages.

Als Leicester City – de nummer 11 in eigen land – de Conference League wint, is er niets aan de hand: dan nemen The Foxes volgend seizoen als Conference League-titelhouder deel aan de Europa League, ondanks hun lage klassering in eigen land. Maar Feyenoord, Marseille en Roma lijken via de eigen competitie al een Europees ticket te pakken. De Franse tegenstander van Feyenoord – tweede in de Ligue 1, achter kampioen Paris Saint-Germain – staat er het best voor. Als L'OM de Conference League wint én via de eigen competitie de Champions League bereikt, gaat Marseille gewoon direct de Champions League in.

Toch nog direct ticket voor Nederland?
En wat gebeurt er dan met het ticket voor de Conference League-winnaar? In de voorrondes voor het nieuwe Europa League-seizoen zal geschoven worden, aan de hand van de plaatsingslijst voor komend seizoen, zo leert navraag bij coëfficiëntengoeroe Bert Kassies. Als deze zogeheten 're-balancing' nodig is, heeft één club geluk en mag het direct de Europa League in, in plaats van de laatste voorronde te moeten spelen. En nu wordt het interessant, want die geluksvogel kan zomaar eens uit de Eredivisie komen.

Dat zit zo: Nederland is zevende op de Europese plaatsingslijst voor komend seizoen, die is gebaseerd op de coëfficiëntenranglijst over 2020/2021. De nummers 1 tot 5 – Engeland, Spanje, Italië, Duitsland en Franrijk – leveren twee directe Europa League-deelnemers, de afgevaardigde van nummer 6 Portugal hoeft ook geen voorrondes te spelen. Nummer 7 Nederland is het hoogst gerankte land dat in principe geen rechtstreekse Europa League-deelnemer afvaardigt. Dat blijft ook zo als Leicester City dit seizoen de Conference League wint, maar het is niet ondenkbaar dat ook de nummer 3 van de Eredivisie de laatste voorronde over mag slaan.

Scenario 1: Olympique Marseille of AS Roma wint de Conference League
Als Olympique Marseille of AS Roma de Conference League wint, is dat (waarschijnlijk) goed nieuws voor de nummer 3. Marseille is de nummer 2 van Frankrijk en koerst af op de Champions League, Roma zou zich sowieso al plaatsen voor de Europa League als het zijn vijfde plek in de Serie A vasthoudt: volgens de huidige competitiestanden hebben beide clubs dus niets aan het Europa League-ticket dat ze als Conference League-winnaar zouden bemachtigen. Dat ticket schuift dan door naar de nummer 7 op de plaatsingslijst, Nederland: en dan mag de nummer 3 van de Eredivisie dus direct de poulefase van de Europa League in.

Scenario 2: Feyenoord wint de Conference League en wordt derde
En mocht Feyenoord de Conference League winnen, dan wordt het al helemaal interessant. Als Feyenoord derde in de Eredivisie blijft, begint het in de Europa League-groepsfase, in plaats van de voorrondes. Verder verandert er niets aan de ticketverdeling van de overige Nederlandse clubs: de nummer 1 gaat direct de Champions League in, de nummer 2 gaat voorrondes spelen, de nummer 4 en de winnaar van de play-offs komen in de voorrondes van de Conference League terecht. En Feyenoord is dan dus al zeker van een plekje in de Europa League. Ook als Feyenoord de Conference League wint, zal Nederland dus 'gewoon' met vijf clubs het volgende Europese seizoen ingaan: de Conference League-winnaar verdient geen extra ticket voor zijn land.

Scenario 3: Feyenoord wint de Conference League en wordt vierde
Feyenoord zou in theorie nog vijfde kunnen worden, maar lijkt al wel zeker van een plek in de top-vier van de Eredivisie. Als nummer vier zou het de voorrondes van de Conference League in moeten. Tenzij het dus de Conference League-editie van dit seizoen wint, dan wacht komend seizoen de groepsfase van de Europa League.

In dat geval heeft de nummer 3 van de Eredivisie, FC Twente of AZ, pech en moet het wél voorrondes spelen om het hoofdtoernooi van de Europa League te halen. De vier Eredivisie-clubs die aan de play-offs deelnemen, strijden om het enige ticket voor de Conference League-voorrondes dat nog te verdelen valt. Ook in dit geval geldt: een eventuele Europese triomf van Feyenoord zou Nederland niet aan een extra ticket helpen.

Het is nog te vroeg om daarover te speculeren, maar het is in ieder geval een feit dat de ontknoping van de eerste Conference League-editie ook buiten Rotterdam-Zuid op de voet gevolgd gaat worden. Feyenoord wint het toernooi natuurlijk het liefst zelf, maar als dat niet lukt, moet het duimen dat Leicester City níét de gelukkige wordt. En stel dat FC Twente, dat in de laatste Eredivisie-speelronde naar De Kuip komt, of AZ nog derde wordt? Dan zou het hen ook beter uit kunnen komen als Feyenoord de Conference League juist niet wint. Wij zetten alle cijfers en voorlopige feiten nog even op een rijtje.

Europese ticketverdeling Eredivisie
Nummer 1: Poulefase Champions League
Nummer 2: Derde voorronde Champions League
Nummer 3: Laatste vooronde Europa League (afhankelijk van wie dit Conference League-seizoen wint)
Nummer 4: Derde voorronde Conference League
Winnaar play-offs: Tweede voorronde Conference League

Directe plaatsing voor Europa League 2022/2023
Winaar Conference League 2021/2022 (onder voorbehoud)
Nummers 5 en 6 van Engeland
Real Betis (bekerwinnaar) en nummer 6 van Spanje
Nummers 5 en 6 van Italië
Bekerwinnaar en nummer 5 of 6 van Duitsland
Bekerwinnaar en nummer 4 van Frankrijk
Bekerwinnaar of nummer 5 van Portugal
Nummer 3 van NEDERLAND (tenzij de Conference League-winnaar geen Europees voetbal via de eigen competitie haalt)

Status halve finalisten Conference League
FEYENOORD: derde in eigen land, laatste voorronde Europa League via competitie
Olympique Marseille: tweede in eigen land, poulefase Champions League via competitie
Leicester City: elfde in eigen land, geen Europees voetbal via competitie of beker
AS Roma: vijfde in eigen land, poulefase Europa League via competitie

Bron: Bert Kassies