Bryan Roy (52) houdt zich niet aan taakstraf en moet de gevangenis in

Bryan Roy (52) houdt zich niet aan taakstraf en moet de gevangenis in

23-04-2022 10:45 Laatste update: 03-05-2022 17:39
161

Tim van Duijn

Bryan Roy is door de politie in de boeien geslagen. De 52-jarige oud-voetballer zit momenteel vast omdat hij zijn taakstraf niet nagekomen is. Roy kreeg vorig jaar een taakstraf van 80 uur en een voorwaardelijke celstraf van één maand voor het bedreigen van premier Mark Rutte.

Roy stond terecht omdat hij op Twitter schreef dat Rutte een headshot zou krijgen. 'Headshot krijgtie', schreef Roy letterlijk. Hij kreeg een taakstraf van tachtig uur te horen, maar Twitterde diezelfde dag nog dat Rutte 'die taakstraf in zijn naad kan douwen'. Roy maakte die woorden waar: hij heeft zich niet aan de taakstraf gehouden. Die is nu omgezet in veertig dagen cel.

Roy speelde in zijn carrière voor Ajax, Foggia, Nottingham Forest, Hertha BSC, NAC Breda en Workington. Hij droeg 32 keer het shirt van het Nederlands elftal. De afgelopen jaren stond hij vooral in de spotlights vanwege zijn berichten op social media: Roy heeft zijn twijfels bij de intenties van de overheid en trekt de integriteit van media in twijfel. Hij stopte zijn mening nooit onder stoelen of banken.

"Een warme jongen met een warme persoonlijkheid, die altijd voor anderen klaarstaat", zo werd Roy in De Telegraaf omschreven door Gerard van der Lem, die hem bij Ajax meemaakte. "Het verbaast mij ook dat hij in het openbaar zo omgedraaid is. Zo in het defensieve. Ik heb hem twee jaar terug nog op een bruiloft gezien en kortgeleden nog telefonisch gesproken. Dan is het gewoon weer de lieve, warme en sympathieke jongen die ik ken. (...) Het lijkt wel alsof hij ontzettend gefrustreerd is."