Valencia nodigt Hiddink 30 jaar na verwijderen nazivlag uit: 'Meteen ja gezegd'

Valencia nodigt Hiddink 30 jaar na verwijderen nazivlag uit: 'Meteen ja gezegd'

30 april - 09:17
26

Guus Hiddink is uitgenodigd om dit weekend in het stadhuis van Valencia op de Plaza del Ayuntamiento langs te komen. De Nederlander wordt geëerd voor het feit dat hij ruim dertig jaar geleden, als trainer van Valencia, een fascistische vlag uit het stadion liet verwijderen.

Hiddink kreeg een tijd terug een uitnodiging om dit weekend langs te komen in Valencia. Daar brengt hij een bezoek aan het stadhuis en is hij aanwezig bij de derby tussen Valencia en Levante. In Spanje wil men herdenken wat Hiddink dertig jaar geleden deed. "Ik heb meteen ja gezegd", laat Hiddink weten in gesprek met het Algemeen Dagblad.

"Het gaat niet om mij. Het gaat erom dat we met z'n allen alert blijven. Er zijn dingen die je als samenleving nooit moet tolereren. Zo zag ik het toen. En zo zie ik het nog", zo gaat Hiddink verder. Voor de wedstrijd tussen Valencia en Albacete, op 9 februari 1992, zag de oefenmeester een vlag met een hakenkruis erop hangen bij het uitvak. "Ik ben naar onze teammanager gelopen en zei: laat een suppoost die vlag weghalen. Ik riep ook: anders ga ik het veld niet op!"

Na de wedstrijd, die in een 1-1 gelijkspel eindigde, gaat het alleen over de actie van Hiddink. Valencia-voorzitter Arturo Tuzon was het er niet mee eens en vond dat Hiddink zich bezig moest houden met de ploeg. "Hij was nog steeds woedend. Waar bemoei jij je mee? Jij moet alleen over voetbal nadenken. Dat soort teksten kreeg ik naar mijn hoofd. Het was een zeer conservatieve man. 'Toch moeten we hier onze ogen niet voor sluiten voorzitter', was mijn reactie. 'Ík kies in elk geval partij en keur dit af.'"

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Beluister de nieuwste aflevering van #DoneDeal hier in zijn geheel via Spotify!