Ajax speelt op 'Datum des Doods': 'Maar ze gaan het halen, zeker weten'

Ajax speelt op 'Datum des Doods': 'Maar ze gaan het halen, zeker weten'

08-05-2022 11:00 Laatste update: 11:00
65

Tim van Duijn

Olaf Lindenbergh twijfelt niet: Ajax wordt kampioen van Nederland. Hij sluit zelfs niet uit dat de Amsterdammers zondag bij AZ al kampioen worden: de ex-prof moet nog maar zien of PSV van Feyenoord wint. Wint Ajax en doet Feyenoord daarna hetzelfde, dan gaat de schaal naar Amsterdam.

Met nog drie wedstrijden te gaan heeft Ajax een voorsprong van vier punten op nummer twee PSV. Ajax speelt nog tegen AZ, Vitesse en sc Heerenveen, PSV treft Feyenoord, NEC en PEC Zwolle. "Ajax. Ja, zeker weten", zegt Lindenbergh meteen als hij de vraag krijgt wie er kampioen wordt. "Dit geven ze niet meer weg in de laatste drie wedstrijden."

"Ja, het zijn nog lastige wedstrijden, maar iedereen heeft het lastig. Het is ook nog maar de vraag of PSV alle wedstrijden gaat winnen. Die moeten zondag naar Feyenoord en daar winnen ze zelden. Het kan zomaar zondag al beslist zijn. Ja, Feyenoord speelde donderdag tegen Olympique Marseille, maar als Ajax zelf wint bij AZ, hebben ze het nog steeds in eigen hand. Dus dat probleem zie ik niet meteen. Net als dat Ajax basisspelers als Ryan Gravenberch, Antony en Lisandro Martínez moet missen. Ze hebben nog genoeg spelers over, Berghuis en Álvarez kunnen ook op het middenveld spelen."

Lindenbergh, die voor zowel AZ als Ajax speelde, geeft er weinig voor dat Ajax niet bepaald in bloedvorm is. "Ajax speelt moeizaam, maar wint wel bijna alles. Ze hebben te maken met blessures en spelers die niet in vorm zijn. Het scheelt heel veel dat Antony niet meedoet. Dat is echt een gemis. Voor de winterstop kregen ze bijna geen goal tegen en nu komen ze steeds op achterstand. Dat kost ook weer extra energie en moeite."

8 mei
Wat in het nadeel van Ajax spreekt, is dat de wedstrijd tegen AZ op 8 mei gespeeld wordt. Roep '8 mei' in Amsterdam en de paniek slaat toe. Op die dag verloor Ajax in 2011 de bekerfinale van FC Twente, verspeelde het in 2016 op de slotdag van de Eredivisie de landstitel bij De Graafschap en liep het in 2019 op een seconde na de finale van de Champions League mis tegen Tottenham Hotspur. "8 mei ligt Ajax niet echt, maar daar moet je ook niet te lang bij stilstaan, denk ik. Ik ben zelf niet zo van het bijgeloof. Zoals ik al zei: ik zie het niet fout gaan bij AZ, maar het zou leuker zijn als ze thuis kampioen worden."

Lindenbergh speelde bij Ajax midden in de periode dat het zeven jaar op rij geen kampioen van Nederland werd. In het seizoen 2005/2006 eindigden de Amsterdammers op de vierde plaats, een jaar later werd de titel op één doelpunt gemist. "Voor de winterstop ging het heel moeizaam en daarna wonnen we bijna alles en wisten we ons nog te kwalificeren voor de voorronde van de Champions League, die we ook haalden", zegt Lindenbergh over zijn eerste jaar bij Ajax.

'Dit geven ze niet meer weg'
"En het jaar daarna kwamen we één goal tekort voor het kampioenschap. Zo, dat was balen", weet Lindenbergh nog. "Ik zat toen op de bank, dan is het al iets anders dan wanneer je op het veld staat. Je hebt dan toch het gevoel dat je dingen anders had kunnen doen, op de bank is het vooral hopen dat het goed gaat. We waren er echt van overtuigd dat we kampioen zouden worden. Kwamen we terug in Amsterdam en stonden de supporters bij de slagboom. Mochten we er niet door, dat soort dingen. De beker wonnen we wel twee keer. Eerst van PSV (in 2006, red.), het jaar daarop van AZ (in 2007, red.). De beker is een prijs, maar niet zo belangrijk als de landstitel."

"Bij Ajax moet je altijd kampioen worden en word je dat niet, dan is er bij wijze van spreken al crisis. Ze staan nu vier punten voor, het lijkt me echt sterk dat ze het nog weggeven. Als Ajax verliest, is het niet meteen fataal. Maar als dat wel gebeurt, komt de druk er natuurlijk wel vol op te staan. Ik denk zelf dat de twijfels meer van buitenaf komen en de spelers overtuigd zijn dat ze het gaan halen. Dat zou ook terecht zijn."