Wat voorafging aan de penalty: het verschil tussen beide helften van Feyenoord-PSV

Wat voorafging aan de penalty: het verschil tussen beide helften van Feyenoord-PSV

Je zou het door alle commotie bijna vergeten, maar Feyenoord heeft in de tweede helft van de topper tegen PSV knap de rug gerecht. Na een dramatische eerste helft weten de Rotterdammers toch een gelijkspel uit het vuur te slepen. Een analyse over het belang van de omschakeling tijdens deze comeback. 

Door Evert van Zoelen

PSV domineert in de eerste helft
Het spel van Feyenoord kenmerkt zich dit seizoen door hoog druk zetten en de tegenstander direct opjagen bij balverlies. Trainer Arne Slot heeft deze spelintenties er direct vanaf zijn aantreden in geslepen bij de Rotterdammers. Feyenoord weet het op die manier veel tegenstanders lastig te maken: zo werd Olympique Marseille twee weken geleden op momenten met de rug tegen de muur gezet door de hoge druk van de Rotterdammers. 

Tegen PSV weet Feyenoord deze intensiteit in de eerste helft juist niet te vinden. Als de Rotterdammers de bal verliezen, krijgen ze geen druk op de bal omdat de onderlinge afstanden te groot zijn.


Feyenoord verliest de bal, de onderlinge afstanden zijn te groot om direct druk op de bal te zetten. Bron: ESPN

Het is zelfs Feyenoord zelf dat een groot deel van het gevaar van PSV inleidt. De bal wordt regelmatig al vroeg in de opbouw verloren, waarna de Eindhovenaren tot een tegenaanval kunnen komen. Dit snelle balverlies zorgt er tevens voor dat Feyenoord niet in een juiste organisatie kan komen om druk op de bal te kunnen zetten als deze verloren wordt.


Feyenoord verliest de bal in de opbouw, waarna PSV direct een tegenaanval op kan zetten. Bron: ESPN

Deze problemen in de omschakeling leiden de beide Eindhovense doelpunten in. In de zestiende minuut is het de matig spelende Orkun Kokcü die balverlies leidt op het middenveld. Feyenoord heeft geen druk op de bal, waardoor Joey Veerman vrij kan komen aan de bal. Veerman kan in de eerste helft met zijn passes steeds voor gevaar zorgen en ook deze keer weet hij met een steekbal Cody Gakpo te bereiken. Gakpo neemt de bal goed aan en schiet koelbloedig binnen, waarna PSV met 0-1 leidt. 


Mario Götze pakt de bal van Kokcü af. Bron: ESPN


In de situatie die daarop volgt is Veerman helemaal vrij, waarna Gakpo weggestoken wordt en de 0-1 binnen schiet. Bron: ESPN\

Bij de 0-2 zien we eenzelfde situatie bij de Rotterdammers. Cyriel Dessers wordt de diepte ingestuurd, maar weet de bal niet af te schermen. Vervolgens willen de voorste vijf spelers van Feyenoord direct druk vooruit zetten, terwijl de achterste vijf spelers niet staan aangesloten. Götze trekt ondertussen slim Fredrik Aursnes weg, waardoor Veerman weer helemaal vrij weet te komen in het middenveld. Hij opent de bal naar Gakpo, die na een goede combinatie met Eran Zahavi raak schiet. 


Dessers wordt diep gestuurd, maar kan de bal niet in bezit houden. Bron: ESPN 


Vervolgens willen de voorste vijf spelers van Feyenoord meteen druk zetten. Bron: ESPN


Van achteruit wordt er niet doorgestapt en Götze heeft Aursnes weggetrokken, hierdoor is Veerman helemaal vrij. Bron: ESPN 


Veerman opent naar Gakpo. Götze maakt de loopactie aan de buitenkant om Lutsharel Geertruida weg te trekken, waarna Gakpo kan combineren en binnenschieten. Bron: ESPN 

Feyenoord pakt de grip weer in de tweede helft
Na rust staat de organisatie van Feyenoord stukken beter. Onder aanvoering van de fanatiek invallende Bryan Linssen wordt er agressief druk gezet wanneer de bal verloren wordt. Van achteruit wordt er beter aangesloten waardoor de middenvelders van Feyenoord makkelijker druk op de bal kunnen zetten. De enkele keer dat PSV er wel doorheen komt, maken de Rotterdammers een overtreding om de tegenaanval eruit te halen. Dit leidt tot enkele gele kaarten, maar zorgt er vooral voor dat PSV eigenlijk niet meer gevaarlijk wordt in de tweede helft. 

Slot heeft daarnaast een plan bedacht om Veerman af te stoppen. In de tweede helft wordt Luis Sinisterra, die als aanvallende middenvelder begint, de persoonlijke bewaker van de middenvelder van PSV. Later in de wedstrijd neemt Linssen deze taak over, wanneer Sinisterra weer naar de zijkant verhuist. 


Feyenoord staat in de tweede helft beter aangesloten. Wanneer het elftal nu de bal verliest, kan er meteen druk vooruit gegeven worden. Bron: ESPN 

Feyenoord hoeft hierdoor een stuk minder vaak achteruit te lopen en het kan langer op de helft van PSV blijven spelen. Uiteindelijk leidt deze verbeterde omschakeling zelfs tot de aansluitingstreffer. 


Feyenoord verliest de bal en zet meteen druk vooruit. Bron: ESPN 


Philippe Sandler stapt van achteruit door en weet zo met Luis Sinisterra de bal te veroveren. Bron: ESPN 


Sinisterra kan meteen door met aanvallen en geeft de pass waaruit Dessers de 1-2 maakt. Bron: ESPN 

In de absolute slotfase weet Dessers zelfs nog de 2-2 te maken. Een schot van Jens Toornstra wordt geblokkeerd, met de veelbesproken strafschop tot gevolg. Het zorgt ervoor dat Feyenoord zo goed als zeker is van plek drie, met de Conference League-finale nog op komst, terwijl PSV met nog twee wedstrijden te gaan de titel waarschijnlijk verspeeld heeft.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s