Op weg naar de play-offs met ADO: 'Wij zijn te groot voor deze competitie'

Op weg naar de play-offs met ADO: 'Wij zijn te groot voor deze competitie'

18:00, Vandaag Laatste update: 14:49
Eredivisie 89 Reacties

Guy Habets

Het reguliere seizoen van de Keuken Kampioen Divisie zit erop en met FC Emmen en FC Volendam krijgt de Eredivisie volgend seizoen al twee nieuwe aanwinsten. Daar komt misschien wel een derde ploeg uit de Keuken Kampioen Divisie bij. VoetbalPrimeur blikt met alle zes de clubs die willen promoveren uit de nacompetitie vooruit op het seizoenstoetje en nu is het de beurt aan ADO Den Haag en topschutter Thomas Verheydt.

Wat een seizoen is het geweest voor ADO, dat vorig seizoen nog degradeerde uit de Eredivisie. Financiële problemen, puntenaftrek en een slepende overname: fans, spelers en staf van de Residentieclub kregen het flink voor de kiezen. Toch staat de ploeg van Verheydt, die met dertig goals clubtopscorer is en als Haagse jongen droomt van promotie met 'zijn' ADO, dankzij een periodetitel en het behalen van de vierde plaats in de play-offs. "Daar mogen we wel trots op zijn", zegt de lange aanvaller tegen deze website.

"De club stond er niet heel goed voor toen ik in de zomer tekende", brengt Verheydt in herinnering. "Ze hoopten op een periode of een plek in het linkerrijtje. Als je dan zo'n seizoen neerzet, de eerste periode al meteen pakt en ondanks zes punten in mindering nog vierde wordt, dan is dat wel een heel groot compliment naar ons allemaal. We nemen nu uit het reguliere seizoen mee dat we er goed op staan, maar weten ook dat in de play-offs alles kan gebeuren."

De sterke spits noemde het al even: de zes punten in mindering. ADO werd bestraft omdat de financiën niet op orde waren en als dat niet was gebeurd, was de ploeg met 73 punten een stuk dichter bij de directe promotieplaatsen geweest. "Dat is niet het enige, want ook mentaal had het een verschil kunnen maken", denkt Verheydt. "Met die zes punten hadden we eerder bovenin meegedaan en kom je als hoogvlieger misschien toch in een ander, positiever ritme. Nu hebben we achter de feiten aan moeten lopen en hikten we de hele tijd tegen die achterstand aan."

Het maakt wel duidelijk dat de Residentieclub een team is om rekening mee te houden in de play-offs. Opponenten denken ook zo, stelt Verheydt. "Ik voel ook dat we respect hebben afgedwongen bij de tegenstanders en dat ze het achterin altijd dichtzetten tegen ons. Het valt andere ploegen denk ik op dat wij misschien die promotieplek wel verdiend hadden. We zijn sowieso een vervelende ploeg om tegen te spelen, want we pakken het heel agressief aan en kunnen met het Haagse publiek erachter wat moois neerzetten. Ze komen niet graag naar Den Haag en daar moeten wij het ook van hebben. Wie er ook komt: we zijn er klaar voor."

Drie tegenstanders kloppen en ADO staat weer op de plek waar het volgens alle Hagenezen thuishoort: de Eredivisie. Dat geldt voor Verheydt ook. "Den Haag is de derde stad van Nederland, heeft een mooi stadion met een geweldige achterban en iedereen die hier komt zegt dat dit een Eredivisie-club is. Je proeft het gewoon als je op bezoek bent bij ons. Wij zijn eigenlijk te groot voor deze competitie. Het is tijd voor ADO om die Haagse mentaliteit weer op het hoogste niveau te laten zien. Dat grimmige sfeertje, dat felle publiek: het voegt wel wat toe aan de Eredivisie."

De play-offs gaan dit seizoen, in tegenstelling tot vorig jaar, weer over twee wedstrijden. ADO stroomde in de eerste ronde in en versloeg NAC Breda over twee wedstrijden. Dat betekent dat er in de halve finale tegen FC Eindhoven gespeeld wordt. Dinsdag speelt de Residentieclub in Den Haag en zaterdag staat de return in Brabant op de rol. In de finale zou ADO dan op Excelsior of de nummer zestien van de Eredivisie kunnen stuiten.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s