Op weg naar promotie met Excelsior: 'Ze willen ons vast niet in de Eredivisie'

Op weg naar promotie met Excelsior: 'Ze willen ons vast niet in de Eredivisie'

14-05-2022 19:00 Laatste update: 15:30
27 Reacties

Guy Habets

Het reguliere seizoen van de Keuken Kampioen Divisie zit erop en met FC Emmen en FC Volendam krijgt de Eredivisie volgend seizoen al twee nieuwe aanwinsten. Daar komt misschien wel een derde ploeg uit de Keuken Kampioen Divisie bij. VoetbalPrimeur blikt met alle zes de clubs die willen promoveren uit de nacompetitie vooruit op het seizoenstoetje en nu is het de beurt aan Excelsior en ervaringsdeskundige Sven Nieuwpoort.

Lang leek het erop dat Excelsior dit seizoen met FC Emmen en FC Volendam zou gaan strijden om de twee directe promotieplaatsen. De laatste maanden ging het echter mis voor de formatie uit Kralingen, die steeds vaker punten liet liggen en daardoor het zicht op de eerste twee plekken zag vertroebelen. Daardoor hebben Nieuwpoort en zijn ploeggenoten zich goed kunnen voorbereiden op de nacompetitie. "We zijn er klaar voor om in die flow van de play-offs te komen."

Dat is wat de Kralingers volgens Nieuwpoort nodig hebben. Hij kan het weten, want als speler van Go Ahead Eagles en De Graafschap maakte hij al diverse wedstrijden in de nacompetitie mee. De stopper is echter één van de weinigen in de Excelsior-selectie met ervaring in de play-offs. "Dat kun  je wel als een nadeel zien, omdat het wedstrijden op zich zijn en je dan maar beter spelers kunt hebben die het al eens meegemaakt hebben. Maar wij hebben dit seizoen al een aantal keer kunnen oefenen in lastige uitwedstrijden en dat is ons prima bevallen."

Nieuwpoort doelt op de wedstrijden bij ADO en FC Emmen, die door Excelsior werden gewonnen. Ook de duels op bezoek bij ploegen als NAC Breda, Roda JC en De Graafschap zitten alweer als 'ervaring' in de tas van de nog jonge Rotterdamse spelersgroep. "Volgens mij zijn wij op de beloftenteams na de club met het jongste basiselftal, maar ik heb er een goed gevoel over. We moeten ons hoofd koel zien te houden en niet meer bezig zijn met wat er gedurende het seizoen gebeurd is. Daar hebben we toch niks meer aan."

Excelsior is van plan om het op een 'on-Nederlandse' manier aan te pakken. Het voorbeeld van NEC, dat zich vorig jaar naar promotie knokte door in de play-offs vooral te verdedigen, moet gevolgd worden. "Ze spelen niet graag tegen ons, dat weet ik wel zeker", klinkt het vastberaden. "We houden wel vaan een beetje inzakken, goed verdedigen en niet te naïef voor de dag komen. Natuurlijk kunnen we ook vooruit voetballen als de wedstrijd erom vraagt, maar op deze manier zijn we gewoon heel lastig te bestrijden."

Aan mensen die zeggen dat de club uit Rotterdam vergeleken met ADO, NAC en Roda niks te zoeken heeft in de Eredivisie, heeft Nieuwpoort maling. "Ze zullen liever die andere clubs zien promoveren, omdat wij kunstgras hebben en de ambiance misschien wat minder is. Excelsior-uit, dat hebben ze liever niet in de Eredivisie. Juist daarom hebben we wat toe te voegen aan het hoogste niveau. Deze jonge organisatie, waarin mensen al snel de kans krijgen, heeft al vaak genoeg laten zien dat ze het ook in de Eredivisie kunnen."

De play-offs gaan dit seizoen, in tegenstelling tot vorig jaar, weer over twee wedstrijden. Excelsior stroomde in de eerste ronde in en speelt daarin tegen Roda JC. In Kralingen werd het 2-2 en zaterdag volgt de uitwedstrijd in Limburg. Als de club uit Kralingen dat tweeluik wint, treft het de nummer zestien van de Eredivisie. In de finale zou Excelsior dan op FC Eindhoven, NAC Breda of ADO Den Haag kunnen stuiten.