Nee, er is geen kans dat ik komende zomer verhuurd of verkocht ga worden

"Nee, er is geen kans dat ik komende zomer verhuurd of verkocht ga worden"

12 mei - 13:00
2 Reacties

Tim van Duijn

Micky van de Ven heeft in Duitsland een flinke tegenslag moeten verwerken, maar maakte afgelopen zaterdag dan eindelijk zijn basisdebuut voor VfL Wolfsburg. Een beloning voor het harde werken voor de 21-jarige verdediger uit Wormer, die afgelopen zomer overkwam van FC Volendam. En clubs hoeven zich niet voor Van de Ven te melden: hij mag niet weg.

Van de Ven mag zich negen maanden speler van Wolfsburg noemen. Hij is goed geïntegreerd in Duitsland en probeert de interviews zelfs in het Duits te doen. Van de Ven sprak met een groepje journalisten en wilde dat per se in het Duits doen. "Het ging prima. Je pakt de taal snel op, maar het is soms wel lastig met 'Der', 'Die' en 'Das'. Ik denk dat ze het wel hebben verstaan, haha. Daar gaat het om."

Van de Ven stond afgelopen zaterdag in de basis bij Wolfsburg en was getuige van de 0-1 overwinning op 1. FC Köln. Hij maakte een uitstekende indruk. "Ik denk dat ik een goede wedstrijd gespeeld heb. En 0-1 winnen bij Köln is niet niks in zo'n stadion met zo'n entourage. Conditioneel zat ik er prima in, maar mijn kuit stopte ermee en toen was het tijd om te wisselen. Ik had er ook wel een beetje rekening mee gehouden dat ik kramp zou krijgen, omdat ik pas twee weken meetrainde met het team. Ik had wat gezonde spanning, maar was niet echt nerveus."

Blessure
Van de Ven stond de afgelopen maanden aan de kant vanwege een akelige hamstringblessure die hem maar liefst tien wedstrijden zoet hield. Bij FC Volendam was hij een keer acht wedstrijden afwezig vanwege een voetblessure, maar nog nooit zo lang als nu. "Het was een aardige blessure: mijn hamstring was flink gescheurd. Dat tastte mijn zenuw aan en daardoor duurde het nog langer. Ik heb er ruim drie maanden uitgelegen."

"De eerste paar weken was ik voor herstel bij Fysiomed in Amsterdam, daarna heb ik in Duitsland een week binnen getraind en kon ik meteen weer buiten oefeningen doen. Ik maakte iedere twee weken een MRI en liep voor op schema, maar toen ik door wilde bouwen, bleek het toch niet goed hersteld. Daardoor heeft het twee weken langer geduurd. Ik lag er niet langer uit dan voorspeld, maar je hoopt natuurlijk eerder terug te komen en daar leek het ook op. Het gevaar is dat je niets voelt. Je kunt al snel op goed tempo lopen, waardoor je denkt: waar wacht ik nog op? Terwijl er toch nog het een en ander mis is."

Van de Ven gaf vorig jaar september aan nog even te moeten wennen aan Wolfsburg en vooral het leven op zichzelf, maar dat is aardig gelukt. Hij heeft het naar zijn zin in Duitsland. "Mijn vrienden en familie komen regelmatig naar Wolfsburg. Ik zit hier nu echt op mijn plek. Het is heel relaxed: lekker rustig, een mooie stad, mooi appartementje. Helemaal prima. Sportief gaat het ook goed. Het was de bedoeling dat ik de afgelopen periode meer minuten zou maken, tot ik mijn hamstring afscheurde."

Aanpoten
Van de Keuken Kampioen Divisie naar de Bundesliga is een stap die niet veel voetballers maken. Wolfsburg legde afgelopen zomer maar liefst 3,5 miljoen euro voor Van de Ven neer. "Het grootste verschil is het voetbal. In Nederland draait het vooral daarom, maar hier ligt ook de focus op andere dingen. Als je in Nederland met 1-0 verliest, maar wel beter was zeggen ze: oké, kan gebeuren. Als je hier verliest en je als team ook nog eens minder meters gelopen hebt dan de tegenstander, dan ben je de pineut. Daar zitten ze echt kort op. Ja, veel strenger dan in Nederland. Ze accepteren hier een nederlaag, als je maar alles geeft en je meters maakt."

"Het voetbal in Duitsland is niet altijd even mooi, maar je moet wel negentig minuten vol gas geven. Anders verzuip je. Als je je niet sterk kunt houden, ga je het heel lastig krijgen in de Bundesliga. Ik denk dat ik sterk genoeg ben om mee te kunnen in de Bundesliga. Je maakt hier het echte voetbal mee. Tegen FC Augsburg speelde ik wat langer en ik startte tegen Köln, dus heb wel wat ervaring op kunnen doen. Je weet nu hoe het eraan toe gaat in het echte profvoetbalwereldje. Bewijsdrang? Dat heb ik eigenlijk overal wel gehad. Er zijn veel mensen die iets over je zeggen wanneer je van Volendam naar Wolfsburg gaat en het is niet altijd even positief. Die wil je dan het tegendeel bewijzen."

Toekomst
Van de Ven kon afgelopen zomer ook naar PSV en Feyenoord, maar koos voor Wolfsburg. Een vertrek in de zomer is niet aan de orde. "Nee, er is geen kans dat ik komende zomer verhuurd of verkocht ga worden: het is echt de bedoeling dat ik bij Wolfsburg blijf en meer minuten ga maken. Er zijn clubs die geïnformeerd hebben om mij te huren en dat zal aankomende zomer vast weer zo zijn, maar Wolfsburg wil me houden. Dat geeft rust en vertrouwen, anders ga je de zomervakantie in met een stressgevoel en weet je niet helemaal waar je aan toe bent. Dit voelt goed."

Van de Ven kan niet alleen gefeliciteerd worden met zijn basisdebuut, maar ook met de promotie van FC Volendam. Hoewel beide partijen niet bepaald soepel uit elkaar gingen, is de liefde nog altijd aanwezig. Een gesloten boek, Van de Ven praat er ook liever niet meer over. "Ik heb Volendammers gesproken en ben toen ze promoveerden een lang weekend naar Volendam gegaan, dus dat zit allemaal wel goed. Ik heb nog goed contact met Volendam en er is helemaal geen haat of wat dan ook. Het was een mooie transfer voor ons allebei. We laten het lekker achter ons."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s