De Eredivisie-flops: figurantenrol Heerenveen en Groningen, weer misdragende fans

De Eredivisie-flops: figurantenrol Heerenveen en Groningen, weer misdragende fans

De razend spannende 33ste speelronde van dit Eredivisie-seizoen leverde ook een paar negatieve hoofdrolspelers op. SC Heerenveen en FC Groningen figureerden op de feestjes van Ajax en FC Twente en vaardigen allebei twee spelers af.

Erwin Mulder (sc Heerenveen)
"Niemand wil achtste worden, dan worden wij het hopelijk", liet hij zondag, na Vitesse-Heerenveen, nog met een knipoog weten. Het waren achteraf gezien enigszins ongelukkige teksten: Mulder zag er tegen Ajax bij de eerste goal al niet goed uit en incasseerde er nog vier, waardoor Heerenveen op doelsaldo naar plek negen is gezakt.

Ibrahim Dresevic (sc Heerenveen)
Ook voor Dresevic ging alles mis wat mis kon gaan. De Kosovaar stond erbij en keek ernaar bij de vier 'reguliere' tegengoals en veroorzaakte – in alle onhandigheid – ook een strafschop: dat kon er ook nog wel bij.

Neraysho Kasanwirjo (FC Groningen)
FC Groningen is in de laatste weken van het tijdperk-Danny Buijs compleet ingestort. Tegen FC Twente ging het voor de zesde wedstrijd op rij mis: Kasanwirjo leed bij een 1-0 achterstand het fatale balverlies.

Tomás Hájek (Vitesse)
De Tsjech heeft in drie jaar Vitesse nog maar weinig liefhebbers kunnen bekoren. In de slotweken van het seizoen is Hájek weer in de ploeg gekomen, maar tegen Fortuna Sittard veroorzaakte hij een strafschop en hoefde hij na de eerste helft niet meer terug te komen.

Jordan Teze (PSV)
Van een centrale verdediger op topniveau wordt negentig minuten lang honderd procent concentratie verwacht, ook bij een 3-0 voorsprong in een wedstrijd die eigenlijk nergens meer om gaat. Teze heeft de mogelijkheden om een centrale verdediger op topniveau te worden, maar zat tegen NEC even flink mis, waardoor Mikkel Duelund kon scoren.

Bas Kuipers (Go Ahead Eagles)
Hoe vaak zal Go Ahead Eagles nog de kans krijgen om een laatste Eredivisie-speelronde op pole position in te gaan, in de race om Europees voetbal? Bij een goed resultaat tegen het B-elftal van Feyenoord had de promovendus zomaar achtste kunnen staan, maar uiteindelijk werd er verloren: Kuipers speelde een ongelukkige hoofdrol in de winnende goal van Bryan Linssen.

Laros Duarte (FC Groningen)
Na de openingstreffer van FC Twente kreeg hij de wind van voren van ploeggenoot Mike te Wierik: Vaclav Cerny trok naar binnen en scoorde, de rugdekking van Duarte kwam te laat. De ex-Spartaan is dit seizoen de misschien wel allerbeste speler bij FC Groningen geweest, maar Duarte had het woensdagavond ook niet.

Jordy Bruijn (NEC)
Veel NEC-fans begrepen er niets van: wat moest hun club met lichtgewichten Bruijn, Dirk Proper en Lasse Schöne op het middenveld in een uitwedstrijd tegen PSV? Toeval of niet, Bruijn werd vroeg in de tweede helft – na een redelijk anoniem optreden – vervangen door Mikkel Duelund, die bijna nog een historische comeback na een 3-0 achterstand ontketende.

Chardi Landu (PEC Zwolle)
Hij kwam tijdens de laatste weken opeens weer in de ploeg bij het opgeleefde PEC Zwolle, dat echter niet veel heeft gehad aan de bijdragen van Landu. Tijdens de allesbepalende wedstrijd tegen Sparta werd de aanvaller in de rust gewisseld, waarna PEC een 2-0 achterstand niet meer te boven kwam en degradeerde.

Issa Kallon (SC Cambuur)
Cambuur viert zijn rentree in de Eredivisie met een keurige twaalfde plek en directe handhaving, maar het chagrijn is al wekenlang groot in Leeuwarden. Woensdag liep het ook al niet tegen Willem II en Kallon was een negatieve uitschieter. De snelheidsduivel uit Sierra Leone hoopte in de winterstop op een transfer, zag die afketsen en is sindsdien een stuk minder op dreef dan in de eerste seizoenshelft.

Misdragende fans
We hebben in deze rubriek vaker een plekje ingeruimd voor supporters die de orde verstoren tijdens of na voetbalwedstrijden, in deze voorlaatste speelronde was het helaas opnieuw raak. Voorwerpen op het veld van FC Utrecht, gesneuvelde stoeltjes in het uitvak tijdens Sparta-PEC Zwolle en natuurlijk de onverkwikkelijke bedreigingen richting het gezin van Sparta-trainer Maurice Steijn: houdt het dan nooit op?

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s