Keeperswissel De Mos, PSV-titel op doelsaldo: 'Maar Ajax had niets te klagen'

Keeperswissel De Mos, PSV-titel op doelsaldo: 'Maar Ajax had niets te klagen'

17 May - 08:57 Laatste update: 09:09
64

Toenmalig Vitesse-trainer Aad de Mos zorgde voor een opmerkelijke voetnoot tijdens de historische Eredivisie-ontknoping van 2007. In de wedstrijd tegen PSV wisselde hij bij rust zijn keeper: Piet Velthuizen verving bij een stand van 2-1 Vladimir Stojkovic, waarna PSV uitliep naar een 5-1 zege en op doelsaldo kampioen werd.

Stojkovic rekte tijdens de eerste helft al tijd en zocht opzichtig ruzie met de PSV-aanhang achter zijn doel. "Het tijdrekken van die Stojkovic, de nervositeit van Tribune Oost, dat werkte averechts op ons team", blikt De Mos terug in de ESPN-documentaire Het is niet te geloven. "Want de spelers van ons gingen zich ook ergeren aan het gedrag van de Servische keeper Stojkovic, ik ook." De fanatieke PSV-fans stoorden zich ook aan de provocaties. "Ik zag al een hekwerk naar beneden komen", aldus De Mos.

Bij rust werd het onrustig in de kleedkamer van Vitesse, waarna De Mos ingreep. "Er was een enorm tumult bij ons in de kleedkamer. Die Stojkovic ging tekeer en ik kan me Theo Janssen herinneren, Van der Schaaf, Ruud Knol, de aanvoerder: doe eens lekker normaal, ga zitten. Dat maakte het voor ons alleen maar vervelender en moeilijker, je moet niet de boel gaan opjutten als het niet nodig is. Dat liep steeds verder en toen heb ik de knoop doorgehakt en gezegd: Piet warming-up en Stojkovic douchen."

Velthuizen moest dus drie keer vissen en PSV troefde op wonderbaarlijke wijze Ajax en AZ af in de strijd om de schaal. Volgens De Mos was dat echter niet de schuld van de toen twintigjarige doelman. "Hij pakte met zijn voeten en met zijn benen, hij pakte alles. Hij was een talentvolle keeper, dus Ajax had niets te klagen. Er hadden er wel meer dan vijf in kunnen vliegen."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s