Ten Hag verraste: 'Stonden er ineens meerdere ligbedden in de kleedkamer'

Ten Hag verraste: 'Stonden er ineens meerdere ligbedden in de kleedkamer'

21-05-2022 11:00 Laatste update: 11:01
24 Reacties

Tim van Duijn

Vraag bij Go Ahead Eagles naar Erik ten Hag en je bent voorlopig zoet met verhalen. In Deventer zullen ze de 52-jarige trainer uit Haaksbergen, die Go Ahead in 2013 naar een langverwachte promotie leidde, niet meer vergeten.

Ten Hag, die zich vanaf nu manager van Manchester United mag noemen, was assistent-trainer bij FC Twente en PSV en zette in Deventer zijn eerste stappen als hoofdtrainer. "Het is een toptrainer, maar dat wist ik toen al", zegt Dennis Demmers, bij Go Ahead de assistent van Ten Hag. "Ik kende Erik al langer. Zijn broer (Rico, nu vastgoedondernemer, red.) was in het amateurvoetbal mijn assistent. Erik heeft mij als assistent naar het eerste elftal van Go Ahead gehaald."

"Dit is de beloning voor het harde werken dat hij altijd heeft gedaan. Dat zal hij blijven doen, al zullen er andere krachtenvelden loskomen", zegt Demmers met gevoel voor understatement. "Hij was als eerste op de club, ging als laatste weg, verdiepte zich in alles en wist ook gewoon alles. Als we een wedstrijd verloren, op wat voor manier dan ook, dan had hij de focus alweer op de toekomst. Dat vond ik zo bewonderenswaardig. Hij filterde de wedstrijden tot in detail en maakte spelers met videobeelden individueel beter."

"Erik was volop aan het schrijven en legde de spelers dat dan voor. Of het nou positief voor je was of niet: ze wisten dat het gezegd werd om je beter te maken. Zeker, er waren discussies, maar het was altijd onderbouwd. Als een speler te weinig gebracht heeft, hoorde hij het, maar deed hij het geweldig, dan hoorde hij het ook. Je merkte aan de spelers dat dat enorm gewaardeerd werd. Hij stak daar ontzettend veel tijd in", zegt Demmers.

Go Ahead moest in het specifieke seizoen 2012/2013 van ver komen. Het kreeg naderhand de wind in de zeilen. "We waren hartstikke fit, maar dat kostte wel even tijd", weet Jan Kromkamp nog. "De meeste jongens moesten erg aan zijn werkwijze wennen, zeker die nog nooit met hem hadden gewerkt en uit de Eerste Divisie kwamen. Voor hen was het echt een cultuuromslag: jemig, wat gaat er nu gebeuren? We moesten rusten tussen de trainingen door. Daar was geen budget voor bij Go Ahead, dus daar werden bedden voor geregeld bij een of andere tuinwinkel. Stonden er in de kleedkamer ineens meerdere ligbedden zodat spelers daar konden liggen tussen de trainingen door."

"Hij wist alles van de cultuur en geschiedenis van Go Ahead", zegt Demmers. "Dat is een van de dingen die hij mij heeft geleerd: weet waar je instapt als je ergens naartoe gaat. Erik heeft een topsportcultuur geïntroduceerd, zonder als een olifant door de porseleinkast heen te gaan. We voelden met z'n allen dat we aan een proces bezig waren dat tijd nodig had. Iedereen die Erik volgt, weet dat dat overal zo is gegaan. Hij wist zó goed waar hij mee bezig was, dat niemand twijfelde aan zijn aanpak."

Go Ahead kreeg loon naar werken en wist in het succesvolle jaar te promoveren naar de Eredivisie. "Daar is heel veel aan vooraf gegaan, Daar is heel veel aan vooraf gegaan, want in het begin ging het niet van een leien dakje. Hij had alles uitgedokterd en werkte keihard, maar verlangde dat ook van ons. Als we een wedstrijd moesten bekijken, ging hij altijd mee met een van de assistenten. Hij zei nooit: gaan jullie maar, ik hoor het morgen wel. Nee, hij was er zelf altijd bij. We kregen daar ontzettend veel energie van. Hij was eindverantwoordelijk en zette de lijnen uit, maar gaf ook verantwoordelijkheid aan de staf. En ik vergeet niet dat hij de grasmeester wel eens complimenteerde voor een wedstrijd: wat heb je er weer een mooie mat van gemaakt. Dit gaat ons enorm helpen, zei hij dan. Het zijn kleine dingen die heel belangrijk zijn."

Voor Kromkamp was de werkwijze van Ten Hag niet zo verrassend. Hij kende hem al van PSV en had een verleden bij Liverpool en Villarreal. Keihard trainen was voor Kromkamp dus niet nieuw. "Ik was een hoger niveau gewend, dus kon er sneller in mee. In Engeland werd je afgebeuld om top- en topfit te zijn. Daar werd alles uitgeperst wat er in je zit. In de Eerste Divisie heb je dat soort trainers over het algemeen niet, maar daardoor staat Erik nu wel waar hij staat. Hij probeert zoveel mogelijk te beïnvloeden, maar laat tegelijkertijd ruimte voor de staf. Hij gaf aan hoe hij het precies wilde hebben en dat moest iedereen gewoon uitvoeren."

"Bij Co Adriaanse (met wie Kromkamp werkte bij AZ, red.) trainden we ook altijd keihard, terwijl Alex Pastoor en Gertjan Verbeek het weer op een andere manier deden. Dat verschilt per trainer. We hielden ons altijd keurig aan het schema van Erik: honderd meter, tachtig meter, sprinten. Er zat een idee achter. Hoe Erik het deed, paste goed bij ons. Tegen het einde van de competitie waren we echt topfit."

"Erik liet het materiaalhok ombouwen tot fitnessruimte", zegt Demmers. "Niet met het duurste materiaal, want dat kon niet, maar wel met het noodzakelijke. Hij wilde niet dat spelers alleen op de club kwamen om te trainen, maar zichzelf ook individueel ontwikkelden om beter en sterker te worden. Daar moesten dan wel de faciliteiten voor zijn. Steeds meer spelers maakten hier gebruik van zowel voor als na de training en werden min of meer eigenaar van hun eigen proces."

"Aan het begin dachten spelers soms ook van: pff, gaan we serieus elf tegen één doen? Waarom is dat? Tót ze het effect zagen. Vraag het maar aan de spelers die er toen waren. We hadden Nick Marsman op doel, Quincy Promes kwam erbij, Sjoerd Overgoor had een moeilijk seizoen, maar bloeide helemaal op en werd een hele belangrijke speler, Cas Peters, Bart Vriends.. Xandro Schenk kwam erbij, Jarchinio Antonia, Xander Houtkoop en Marnix Kolder werden enorm belangrijk Die zijn allemaal meegegaan in de groei. Toen wij kwamen, was het stadion nooit uitverkocht, maar na de promotie en dus de terugkeer in de Eredivisie na 17 jaar was dit compleet anders en was het stadion bijna elke wedstrijd uitverkocht. En dat is nog steeds zo. Go Ahead Eagles is in dat jaar weer op de kaart gezet."

Na 4,5 jaar bij Ajax staat Ten Hag aan het roer bij Manchester United. Het is in Nederland veel over het voorkomen van Ten Hag gegaan en in Engeland willen de media nog wel eens giftig uit de hoek komen. "Hij moet zichzelf zijn en dan komt alles goed", zegt Kromkamp. "Het komt in Engeland ook aan op het managen van vedettes. Ik las dat hij bezig is met McClaren en dat lijkt me een goede zet: een Engelsman met veel ervaring in de Premier League die hij ook vertrouwt. Dat is heel belangrijk."

"Bij een club als Manchester United moet je alles winnen en win je niet, is het bij wijze van spreken al crisis. Maar dat is bij Ajax ook zo, dus die druk is hij wel gewend. Het is sowieso goed dat er weer een Nederlandse trainer in het buitenland gaat werken, dat hadden we wel nodig."

No Poll