Darri mikt op terugkeer in de Eredivisie: 'Nederland en ik is unfinished business'

Darri mikt op terugkeer in de Eredivisie: 'Nederland en ik is unfinished business'

21 May - 10:00 Laatste update: 11:55
37 Reacties

Daan Jurgers

Brahim Darri is na zijn vertrek van NEC naar Turkije uit beeld geraakt voor de Nederlandse voetbalvolger, maar maakte het nodige mee bij verschillende Turkse clubs. Nu zijn contract bij Samsunspor in goed overleg is ontbonden, wil Darri terug naar Nederland. VoetbalPrimeur sprak met hem over de afgelopen jaren, zijn ontwikkeling en zijn sportieve toekomst.

Doorbraak in Nederland
Op zestienjarige leeftijd debuteerde Darri voor Vitesse in het profvoetbal. Na dienstverbanden bij onder meer Heracles Almelo, FC Den Bosch en NEC belandde de aanvaller in Turkije. Als jonge jongen had Darri dit pad niet meteen voor ogen. "Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel in de grotere competities had gedacht te gaan spelen. Het is een samenloop van omstandigheden. Bij Jong Vitesse draaide ik een topjaar als zestienjarige. Dat was destijds best wel een prestatie. Toen had ik het gevoel dat ik heel dicht tegen minuten bij het eerste aan zat. Ik werd er ook steeds bijgehaald met trainen. Als je dán doorbreekt… Maar ik was ongeduldig. Het had anders kunnen lopen. Het ligt heel dicht bij elkaar. Voetbal is ook timing."

In Nederland staat Darri bekend als een technisch vaardige speler, maar ook als iemand met een af en toe rauw randje. De aanvaller kende een moeizame periode bij NEC, waar zijn contract werd ontbonden door een conflict met toenmalig trainer Jack de Gier. "Ik zou Nederland willen laten zien dat ik van een jochie ben gegroeid naar een professionele man. Vroeger leunde ik meer op mijn talent. Toen wilde ik gewoon een leuke wedstrijd spelen en daarna niet meer aan voetbal denken. Ik weet dat ik Nederland heb verlaten door de achterdeur. Nu wil ik elke dag beter zijn dan gisteren, vroeger had ik dat niet."

Turkse pieken en dalen
In 2019 vertrok Darri, acht jaar na zijn profdebuut in Nederland, uiteindelijk naar Karagümrük, dat destijds uitkwam op het tweede niveau van Turkije. Sindsdien is de aanvaller uit beeld geraakt in Nederland. "Ik ging qua leeftijd best vroeg naar het buitenland. Op het moment dat ik vertrok uit Nederland, had ik zin in een nieuw avontuur. Ik begon vanaf mijn achtste bij Ajax, doorliep verschillende jeugdopleidingen en debuteerde op mijn zestiende voor Vitesse. Het jeukte gewoon om iets nieuws te gaan doen."

Darri wist niet direct wat hij moest verwachten van zijn transfer naar Turkije. "Ik sprak voor mijn transfer met Nordin Amrabat en die zei: als je in Turkije je werk goed doet, dan houden ze van je, maar je hebt natuurlijk die betalingsproblemen. Dat is wat ik kon verwachten, maar persoonlijk… Ik had altijd al moeite om Amersfoort te verlaten. Bij Heracles woonde ik toen in Almelo, dat vond ik al lastig. De stap naar het buitenland was voor mij heel moeilijk. Ik was single, alleen en nerveus. Je gaat ook meteen naar Istanbul. Daar wonen meer dan 22 miljoen mensen, dat is groter dan heel Nederland", aldus de aanvaller.

Spijt van zijn overstap heeft Darri echter niet. "Nee, zeker niet. Ik zou het ook niemand afraden om op mijn leeftijd naar Turkije te gaan. Het leeft echt enorm. Bij Heracles heb ik echt topsupporters meegemaakt, maar hier denk ik soms in de kleinste stadions: wat maken die Turken toch kabaal." Bij Karagümrük beleefde de technicus de nodige hoogtepunten. "Dat was een heel mooi project. Ze wilden voor het eerst promoveren in 32 jaar tijd en dat hebben we kunnen bewerkstelligen. Ik had een goede bijdrage en was uiteindelijk heel dicht bij een transfer naar Fenerbahçe. De nieuwe trainer zag daar last minute van af."

De tijd in Turkije was echter niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Ook Darri kreeg te maken met de door Amrabat al aangekondigde betalingsproblemen. "Je verdient wel meer in Turkije. Het is niet zozeer dat je er last van hebt. Maar op een gegeven moment loopt het wel drie of vier maanden achter. Dan heb je wel zoiets van: kom op hé. Je wil je werk natuurlijk gewoon optimaal doen. Maar als die betalingsachterstand elke keer oploopt, dan ga je je ook dingen afvragen."

Volwassener jasje
Na drie leerzame jaren zet Darri in op een terugkeer naar Nederland. De veelzijdige aanvaller is vastberaden om in Nederland te laten zien dat hij zich ontwikkeld heeft. "Nederland en ik, dat is unfinished business. Ik heb iedereen laten zien dat ik fantastisch kan voetballen. In Turkije ben ik volwassener geworden. Ik heb een dochtertje, een gezin en ik voel dat mijn beste jaren nu ingaan. Dat merk ik als voetballer. Die jaren zou ik graag in Nederland willen doorbrengen. Dan moet er wel iets komen wat me écht aanspreekt."

In principe mikt Darri op het hoogste niveau, maar mogelijk maakt de aanvaller voor een van zijn oude clubs een uitzondering. "Als ik echt naar clubgevoel moet kijken, is dat wel Heracles. Daar werd je echt gewaardeerd door de supporters. Ik heb daar ook wat langer gespeeld. Die volg ik ook nauwlettend. Echt heel sneu hoe het nu gaat na zo'n lastig seizoen. Die zitten nu natuurlijk in de play-offs. Ik hoop dat ze het halen. Die club hoort gewoon in de Eredivisie."

Darri mikt op een terugkeer in de Eredivisie: waarom moeten clubs hem aantrekken? "Dan krijgen ze de Darri van vroeger in een volwassen jasje. Ik wil Nederland wéér laten zien wat ik in huis heb. Ik wil een keer één seizoen mijn eigen potentie helemaal waarmaken. Dat je terugkijkt en denkt: dit is een geslaagd seizoen. Qua statistieken, arbeid, dat je er alles voor doet. Ik heb in Turkije geleerd dat het vanuit jezelf moet komen. Hier ben je er constant mee bezig. Je eet goed, je slaapt goed, omdat je wil presteren. Je wil de beste versie van jezelf zijn."

Fit en gedreven is Darri in ieder geval wel. "Ik heb bij Denizlispor nog de nodige duels gespeeld. Toen mijn contract werd ontbonden, heb ik er bewust voor gekozen om tijd door te brengen met de kleine en te trainen met een personal trainer. Nu verwacht ik komende zomer mijn beste beentje voor te zetten."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s