Eerste Nederlander bij Real Madrid: 'Vijf finales verloren in mijn eerste seizoen'

Eerste Nederlander bij Real Madrid: 'Vijf finales verloren in mijn eerste seizoen'

28 May - 14:39
15

Real Madrid heeft in zijn rijke geschiedenis acht Nederlandse spelers in de gelederen gehad en John Metgod was de allereerste. De 21-voudig Oranje-international beleefde niet de meest succesvolle periode van De Koninklijke en was na twee seizoenen alweer vertrokken, maar is nog altijd trots op zijn jaren in het maagdelijk wit.

Metgod kwam in 1982 over van AZ. "Ik denk dat iedereen zich er wel een voorstelling van kan maken hoe zoiets voelde voor mij. Real Madrid is natuurlijk een gigantische club. Ietwat gechargeerd gezegd zou ik er zelfs zonder salaris zijn gaan spelen", vertelt hij aan De Telegraaf. Aan het eerste seizoen van Metgod denken ze in Madrid niet graag terug. "In mijn eerste seizoen speelde ik met Real Madrid vijf finales. En we verloren ze alle vijf…"

De Spaanse titel werd op de laatste speeldag een prooi voor Athletic Bilbao, de bekerfinale en de toen geïntroduceerde Copa de la Liga gingen verloren tegen aartsrivaal FC Barcelona, de Supercup ging naar Real Sociedad en de finale van de Europa Cup II leverde ook al geen succes op. "Die laatste verloren we in Göteborg na verlenging van het Aberdeen van Sir Alex Ferguson met 2-1. Voor een willekeurige club was het bereiken van vijf finales een heel bijzondere prestatie geweest, maar voor een club als Real Madrid telt dat natuurlijk niet."

Na twee seizoenen vertrok Metgod noodgedwongen naar Nottingham Forest, omdat Real Madrid toen maximaal twee buitenlandse spelers mocht opstellen. "De Duitser Uli Stielike zat er al en ze hadden net de Argentijn Jorge Valdano aangetrokken. Dan voel je het op een gegeven moment wel aankomen." Een bittere nasmaak heeft hij daar echter niet aan overgehouden. "Ik heb het gevoel dat ik een wezenlijk onderdeel ben geweest van de Real Madrid-familie en dat blijf je voor de rest van je leven. Dat is maar voor weinig voetballers weggelegd. Als je in die tijd als buitenlander bij zo’n club mocht spelen, dan zei dat wel wat. Dat is iets waar ik met recht trots op kan zijn."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s