Ook in Frankrijk gaat het mis: Saint-Étienne degradeert, rellen op het veld

29-05-2022 22:54 Laatste update: 31-05-2022 15:28
34

Gedeeld recordkampioen Saint-Étienne is gedegradeerd uit de Franse Ligue 1. Na strafschoppen trok Ligue 2-club AJ Auxerre aan het langste eind. Dat zorgde na afloop voor rellen en ongeregeldheden in het stadion, iets wat we ook bij ADO Den Haag-Excelsior in Nederland zagen.

Saint-Étienne en Auxerre vochten samen over twee duels voor een plekje in de Ligue 1. De eerste wedstrijd eindigde in 1-1 en die uitslag stond in de return ook na 120 minuten spelen op het scorebord. In de 51ste minuut maakte Hamza Sakhi nog de 0-1 voor Auxerre met een Robin van Persie-achtige zweefkopbal, maar een kwartier voor tijd trok Mahdi Camara de stand weer gelijk. Daardoor moesten de ploegen strafschoppen gaan nemen.

Dat deed Auxerre uiteindelijk als beste: alle penaltynemers van de Ligue 2-ploeg wisten te scoren, terwijl Ryad Boudebouz de eerste strafschop van Saint-Étienne om zeep hielp. Saint-Étienne speelde sinds 2004 in de Ligue 1, maar moet het nu weer een treetje lager laten zien. Dat viel duidelijk in slechte aarde bij de supporters, die na de wedstrijd het veld op stormden. Wat volgde was een reeks aan ongeregeldheden, waarbij er op het veld met vuurwerk gegooid werd.

In Nederland zagen we zondagavond ongeveer tegelijkertijd rellen van dezelfde aard, toen ADO Den Haag naast promotie greep. Haagse fans kwamen het veld op en gooiden ook met vuurwerk, voornamelijk in de richting van de Excelsior-supporters.