Pover Nederlands elftal ontsnapt in blessuretijd dankzij Weghorst

Pover Nederlands elftal ontsnapt in blessuretijd dankzij Weghorst

08-06-2022 22:38
91

Het Nederlands elftal heeft ook de tweede wedstrijd in de Nations League weten te winnen. Vraag niet hoe, maar de ploeg van bondscoach Louis van Gaal won uit bij Wales: 1-2. Twee goals vielen in blessuretijd.

In verband met het overvolle speelschema koos Van Gaal voor maar liefst elf andere speler ten opzichte van het duel met België. De bondscoach gunde Jerdy Schouten en Jordan Teze hun debuut en verder waren er basisplaatsen voor onder meer Mark Flekken, Cody Gakpo en Noa Lang. Bij Wales begon Gareth Bale op de bank. 

Het enige noemenswaardige van de eerste helft was de recordkaart die Teze na ruim twee minuten spelen pakte: nog nooit pakte een debutant in Oranje zo snel een gele prent. Verder was het niveau niet om over naar huis te schrijven. Dat Van Gaal alle spelers wisselde, was zichtbaar op het veld omdat Nederland zijn gebruikelijke niveau niet haalde. Sterker nog, Wales was bij vlagen sterker. Flekken moest twee keer reddend optreden bij pogingen van Daniel James en Harry Wilson. Pas voor de rust werd Gakpo namens Nederland gevaarlijk.

Van Gaal wisselde in de rust nog niet, toch viel de goal na de onderbreking al snel. Debutant Schouten, die een goede indruk achterliet, passte op Koopmeiners, die met rechts (hij is links) zijn allereerste interlandgoal maakte. De goal was als een bevrijding voor Nederland, hoewel het spel er niet per se beter op werd. Dat gebeurde pas nadat Van Gaal met Frenkie de Jong en Steven Bergwijn extra kwaliteit in het veld bracht.

Het hoogtepunt bij Wales was het inbrengen van Bale, na een minuut of 75. Bezoekers die puur en alleen voor Bale kwamen, hadden wellicht beter thuis kunnen blijven. De marge was slechts één, maar Wales maakte nooit écht aanspraak op de gelijkmaker. Matthijs de Ligt viel nog uit met een blessure en werd vervangen door Bruno Martins Indi, die na vijf jaar zijn rentree in Oranje maakte.

Flekken wist zijn doel schoon te houden, tot de 91e minuut, toen Rhys Norrington-Davies de bal toch in het net wist te koppen: 1-1. Toch bleef het daar niet bij, want in de eerstvolgende aanval was het Wout Weghorst, tot daarvoor totaal onzichtbaar, die Oranje alsnog de zege bracht.

Van Gaal weigerde het af te doen als 'B-garnituur', maar voor hem zal duidelijk geworden zijn dat hij niet om de vaste elf heen kan. Een kunstmatig Nederland met het nodige geluk de tweede wedstrijd in de Nations League, nadat het vrijdag al België wist te verslaan. Aanstaande zaterdag speelt het nog tegen Polen, om het drie dagen later weer op te nemen tegen Wales.