Eerste helft matig, tweede beter: omzetting Van Gaal in balbezit én in balverlies
Het Nederlands Elftal is erin geslaagd Wales te verslaan. Na een bloedeloze eerste helft volgt een spetterende slotfase waarna Oranje aan het langste eind trekt: 1-2. Wat zijn de meest interessante tactische bespreekpunten van deze wedstrijd?
Door Evert van Zoelen
Bloedeloze eerste helft: afstemming ontbreekt
Nederland begint met elf nieuwe namen aan de aftrap. Mark Flekken begint in het doel, de achterhoede wordt gevormd door Matthijs de Ligt, Stefan de Vrij en Jordan Teze. Tyrell Malacia en Hans Hateboer zijn in deze wedstrijd de vleugelverdedigers, terwijl Teun Koopmeiners en Jerdy Schouten het middenveld vormen. Voorin begint Nederland met de 'Hollandse driehoek', zoals bondscoach Louis van Gaal deze noemt, met Noa Lang en Cody Gakpo achter spits Wout Weghorst.
Wales zet hier een 5-3-2 systeem tegenover. De Welshmen zakken compact terug op de eigen helft om de ruimtes klein te maken. Vervolgens kiezen beide spitsen positie tussen de verdedigers van Nederland. Dit zorgt ervoor dat De Vrij constant de vrije speler in balbezit is.
De Vrij is steeds de vrije man bij Nederland. Bron: NPO3.
Doordat Wales terugzakt op eigen helft, is de ruimte achter de verdediging eigenlijk niet te bespelen, zoals tegen de Belgen wél het geval was. Zaak dus voor Nederland om een vrije speler tussen de linies te vinden en op die manier gevaarlijk te worden. Hier ontstaan echter de problemen voor Oranje. Kiezen Gakpo en Lang goed positie, dan ontstaat er een vier-tegen-drie-situatie op het Oranje-middenveld. Gakpo is echter vaak niet aanspeelbaar en Lang zakt te laag uit of wordt in de weg gelopen door een van zijn medespelers. Dat deze spelers van Oranje niet eerder in deze formatie met elkaar gespeeld hebben, lijkt Nederland hier parten te spelen.
Hieronder zien we een duidelijk voorbeeld. De Vrij heeft de bal, maar kan deze niet kwijt. Op het middenveld is er nu juist een overtal voor Wales, dat met drie tegen twee staat. Gakpo staat te hoog op rechts, waardoor hij eigenlijk niet aanspeelbaar is voor De Vrij. Lang biedt zich wel aan tussen de linies, maar Schouten loopt dezelfde ruimte in waardoor beide spelers niet aanspeelbaar zijn.
De veldbezetting van Nederland is niet ideaal op het middenveld. Bron: NPO3.
Betere tweede helft: omzettingen Van Gaal met resultaat
In de tweede helft komt Oranje beter uit de startblokken. In de rust heeft Van Gaal enkele dingen omgezet. De eerste omzetting heeft tijdens de eerste helft al plaatsgevonden: aanvankelijk speelde Oranje bij balbezit van de tegenstander in een 5-2-3 formatie, waarbij Weghorst de centrale middenvelder van Wales moest afschermen.
Weghorst zakt terug om de middenvelder van Wales op te pakken. Bron: NPO3.
Nederland kwam hierdoor geregeld in ondertal te staan op het middenveld, waardoor Teze steeds moest doorstappen. Dit ging meerdere malen niet helemaal goed, met gevaar van Wales tot gevolg. Aan het eind van de eerste helft is dit omgezet, door Lang juist met een verdedigende taak op het middenveld te belasten. Dit zorgt ervoor dat Nederland verdedigend beter staat.
Lang pakt een middenvelder op. Weghorst en Gakpo kiezen positie tussen de centrale verdedigers. Bron: NPO3.
Na rust lukt het Nederland bovendien een stuk beter om de vrije speler te vinden in de opbouw. De Ligt gaat iets hoger aan de linkerkant spelen, terwijl Teze meer richting het centrum beweegt. De Vrij raakt hierdoor minder geïsoleerd aan de bal, terwijl Schouten en Koopmeiners slimmer gebruik maken van de ruimte. Hierdoor lukt het Nederland om vaker de andere kant te vinden, waar de ruimte ligt. De drie middenvelders van Wales kunnen immers niet de volledige breedte van het veld verdedigen. In de opbouw naar de 1-0 zijn al deze elementen goed te zien.
Opbouw naar de 0-1. De Ligt staat hoger op de linkerflank, Teze centraler. Schouten en Koopmeiners maken samen een overtal. Bron: NPO3.
Doordat Schouten en Koopmeiners naar dezelfde kant bewegen, ontstaat er ruimte voor Lang aan de andere kant. Bron: NPO3.
Vervolgens wordt de bal weer naar de andere kant verplaatst waar nu ruimte voor De Ligt is. Bron: NPO3.
De wedstrijd lijkt in de eindfase gespeeld, zeker wanneer Frenkie de Jong en Steven Bergwijn in het veld komen en Nederland zijn grip op de wedstrijd verstevigt. In de slotminuten van de wedstrijd weet Wales toch vrij te komen op het middenvelden de bal voor het doel te krijgen. De matig spelende Hans Hateboer wordt geklopt in de lucht, waarna Oranje tegen puntenverlies lijkt aan te lopen. Het Nederlands elftal weet de rug echter de rechten. Na een goede actie van De Jong is het Malacia die de bal op het hoofd van Weghorst legt, waardoor Nederland toch de volle buit weet te pakken in deze tweede Nations League-wedstrijd.