België geeft 'geweldige reactie' na Oranje-sof: "Dit was een goede test"

9 juni om 08:52

België won woensdag met 6-1 van Polen en herpakte zich zo na de blamage tegen het Nederlands elftal. Bondscoach Roberto Martínez was na afloop uiteraard tevreden en prijst de veerkracht van zijn ploeg.

Martínez eiste een reactie van zijn spelers na de 4-1 nederlaag tegen Nederland van vorige week vrijdag. "Het is nu al heel lang dat deze ploeg op een hoog niveau presteert. Tegen Nederland hadden we een offday en waren we niet goed aan de bal. Vandaag hebben we ons niveau opgekrikt en speelden we tegen een heel fysieke ploeg. We hebben de wedstrijd goed aangepakt, ook na het tegendoelpunt", zegt de Spanjaard tegen VTM.

"Dit was een goede test na de nederlaag tegen Nederland. Ik zag een geweldige reactie. Het is nooit makkelijk om zes doelpunten te maken en nog drie à vier kansen te creëren waarop hun doelman fantastisch redding bracht. De nieuwe spelers pasten zich perfect aan. Het was leuk om de fans zo'n prestatie te kunnen geven. Tegen Nederland waren we te passief van de bal, we twijfelden en keken te veel naar elkaar. Vandaag namen we het heft wel in handen, we maakten de acties wel. En dat is wat De Bruyne het beste kan. We konden ook counteren, dat zat er tegen Nederland niet in. Toen hadden we ook genoeg kansen eer we de bal hadden, maar zonder bal liep het toen mis. Vandaag zagen we er echt uit als een team wanneer Polen de bal had, tegen Nederland waren we individuen."

Met het Belgische talent zit het wel goed, zegt Martínez. Over België wordt vaak gezegd dat er achter spelers als Jan Vertonghen, Toby Alderweireld en Dries Mertens geen opvolgers staan. "Niemand moet ongerust zijn over een gebrek aan talent in het Belgisch voetbal. Niemand. Er is hier talent zat. Ze moeten gewoon een proces ondergaan, en daar is geduld voor nodig. De Trossard van zijn eerste trainingskamp is totaal niet meer vergelijkbaar met die van nu. Zijn talent is gebleven, maar qua profiel is hij zo anders. Hij heeft enorme stappen gezet in het beslissen van cruciale fases, in beslissend zijn. Die jongens moeten nu volop leren van spelers als Hazard, De Bruyne... De Ketelaere zit nu ook in die fase... Er zal altijd talent zijn, we moeten gewoon geduld hebben."