Politiechef Parijs verschijnt voor senaat: 'Reputatie van ons land ondermijnd'

Politiechef Parijs verschijnt voor senaat: 'Reputatie van ons land ondermijnd'

9 June - 16:50
33

De Parijse politiechef Didier Lallement heeft toegegeven dat de beveiliging rond de Champions League-finale tussen Real Madrid en Liverpool ernstig tekort is geschoten. Hij biedt ook zijn excuses aan voor het inzetten van traangas, maar benadrukt wel dat 'het de enige manier was'.

Lallement moest donderdag voor de Franse senaat verschijnen vanwege de ongeregeldheden rond de eindstrijd in het Stade de France. Hij gaf toestemming voor het inzetten van traangas om de druk rondom de toegangspoorten te verlichten. "Ik ben me ervan bewust dat ook mensen met goede bedoelingen door het gas zijn geraakt. Het spijt me echt, maar ik zeg het nog een keer: er was geen andere manier", wordt hij geciteerd door Franse media.

"We hebben mensen gevraagd zich te verplaatsen, maar het gebeurde niet. Traangas was de enige manier om ze terug te dringen, behalve het uitvoeren van charges, maar ik denk dat dat een grote fout was geweest", stelt Lallement, die stelt dat er drie- tot vierhonderd raddraaiers, dieven en zakkenrollers aanwezig waren buiten het stadion. De Parijse politie arresteerde ruim honderd mensen, terwijl er 230 gewonden vielen.

De politiebaas erkent dat de beveiliging 'duidelijk is mislukt'. "Het was een mislukking omdat er mensen werden geduwd en aangevallen. Het was een mislukking omdat de reputatie van ons land werd ondermijnd." 

Rondom de finale was onder meer sprake van grootschalige ticketfraude, waardoor de autoriteiten de controle verloren. Vooral veel Liverpool-fans die wel een kaartje hadden, werden het slachtoffer.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s