Veertien clubs, acht landen, géén zaakwaarnemer: 'Veel gezien, mooie carrière'

Veertien clubs, acht landen, géén zaakwaarnemer: 'Veel gezien, mooie carrière'

19-06-2022 08:00 Laatste update: 00:27
34

Arsenio Valpoort moet nog dertig worden, maar heeft al veertien clubs in acht landen op zijn naam staan. Nu is hij zelfstandig bezig met de volgende stap in zijn carrière: in gesprek met VoetbalPrimeur vertelt Valpoort over zijn huidige zoektocht, zijn toekomstplannen en het leven zonder vaste zaakwaarnemer.

'Mijn dochter heeft een vader in haar leven nodig'
De aanvaller vertelde onlangs al aan Voetbal International over zijn doelstellingen en werkwijze: Valpoort ziet zichzelf als 'product' en zet zichzelf met YouTube-video's in de markt. Een compilatie met zijn doelpunten door de jaren heen is al 34 duizend keer bekeken. Hij voetbalt voor zijn plezier en de levenservaringen, maar vooral ook voor de financiële positie van zichzelf en zijn gezin. Op het moment van dat interview speelde hij bij het Indonesische Persebaya Surabaya, maar daar is hij inmiddels vertrokken. "Mijn contract liep af en ik ben met de club in overleg gegaan om te kijken naar volgend seizoen. En daar zijn we helaas niet uitgekomen. Nu ben ik transfervrij, aan het kijken wat de opties links en rechts zijn", vertelt hij aan deze website.

Valpoort sluit niet uit dat hij ooit weer in Indonesië neerstrijkt. "Het leeft daar enorm, een groot land met veel mensen, iedereen daar is voetbalgek. Het weer is aantrekkelijk, het eten is goed, ik zat daar zeker wel op mijn plek. Maar het moet ook allemaal kloppen en passen. Daarmee bedoel ik: ik zat aan de andere kant van de wereld, maar mijn gezin woont hier in Nederland." Valpoort wil zijn zoon en dochter namelijk van dichtbij op zien groeien. "Zuidoost-Azië, Indonesië, Thailand, Maleisië, dat trekt me wel. Maar als ik nu naar het buitenland toe ga, willen we als gezin gezamenlijk de stap maken. Mijn dochter wordt acht jaar: die komt op een leeftijd waarop ze structuur nodig heeft. En een vader in haar leven."

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Arsenio Valpoort (@avalpoort)

Geen vaste zaakwaarnemer...
De zoektocht naar een nieuwe club leidt hij zelfstandig: Valpoort kent de nodige agenten en begeleiders, maar heeft geen vaste zaakwaarnemer. In zijn eerste profjaren deed hij onbedoeld ervaring op, toen hij begin 2013 van sc Heerenveen naar PEC Zwolle vertrok. "Toen de transferwindow afliep, heb ik tegen mijn zaakwaarnemer gezegd: luister, ik denk dat je PEC Zwolle voor mij moet benaderen, want de trainer (Art Langeler, red.) is toevallig mijn assistent-trainer bij het Nederlands elftal O20. Toen zei hij: oh ja, dat klopt. Zodoende heeft hij PEC benaderd en is die deal tot stand gekomen. En toen zag ik al in: hé, wacht even, ik doe eigenlijk het werk dat mijn zaakwaarnemer zou moeten doen. Ik heb uit mezelf dingen gecreëerd, maar wel netjes mijn zaakwaarnemer naar voren geschoven."

Na zijn Heerenveen- en PEC-tijd kwam Valpoort in Nederland uit voor RKC Waalwijk, Almere City, Excelsior en FC Dordrecht en heeft hij ook in Hongarije, Israël, Zuid-Korea, België, Cyprus, Albanië en Indonesië gespeeld. Dat cv heeft hij dus grotendeels zelf samengesteld. "Ik heb wel contact met een aantal zaakwaarnemers, maar heel veel deals heb ik zelf voorbereid en afgerond", blikt hij terug. "Als je bij een zaakwaarnemer zit, ben je gewoon één van zijn spelers. Maar uiteindelijk gaat het om jouw carrière. En als je zaakwaarnemer niet het gewenste resultaat voor je brengt, kun je wel blijven zitten en wachten. Maar dan kan het zijn dat bepaalde deuren voor je sluiten, terwijl ergens anders wel een aanbod komt."

Als het gaat om een vervolgstap in zijn carrière en alles wat daarbij komt kijken, overlegt Valpoort vaak met vertrouwenspersonen uit zijn omgeving. "Ik leg het wel altijd neer bij bepaalde personen: wat vinden jullie hiervan? Kijk hier even naar. Dat zijn gewoon mijn eigen mensen, die een beetje met me mee kijken." Want uiteindelijk neemt hij zelf de beslissingen. "Dat kan ook een beetje liggen aan het niveau waarop ik speel. Als je in de top speelt, regelen die zaakwaarnemers alles voor je. Ik speel op een bepaald niveau waar je wel goed geld kunt verdienen, maar waar je niet zo veel overhoudt, als de commissies door drie of vier gedeeld moeten worden."

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Arsenio Valpoort (@avalpoort)

... maar wel ambities als zaakwaarnemer
Spijt dat hij bij sommige transfers geen makelaar tot zijn beschikking had, heeft hij dan ook niet. "Nee, eigenlijk niet. Sterker nog: ik denk dat ik met de meeste deals juist minder over had gehouden. Omdat ik anders het gedeelte van de zaakwaarnemer erbij had moeten trekken. Iedereen probeert eigenlijk het grootste gedeelte van de taart voor zichzelf te houden, waardoor een zaakwaarnemer van jouw kant vaak overbodig is."

Desondanks heeft hij de ambitie om op termijn zelf spelersbegeleider te worden. "Op dit moment is de markt helemaal open, dat vind ik best wel jammer. Ik had graag zo'n cursus gevolgd: ik weet eigenlijk wel hoe het werkt, maar ik zou het verfijnde van het vak wel willen leren." Valpoort is zich al aan het oriënteren en heeft contact met een bevriende agent. "Hij heeft gezegd: ik wil je alvast meenemen, om te kijken hoe het achter de schermen werkt. Ik probeer ook andere spelers die ik ken te helpen, met deals maken. Ik ben dus al op weg, maar ik zit natuurlijk ook met mijn eigen carrière en ik hoop dat ik dit zo lang mogelijk vol kan houden."

'Lekker in Nederland spelen, daar sta ik voor open'
Want hoewel hij al veel van de wereld heeft gezien en in de buurt van zijn gezin wil zijn, wil Valpoort graag zelf blijven voetballen. Waar ook ter wereld. "Ik laat het lot bepalen en sta echt voor alles open. Als je iets niet kent, heb je altijd een bepaald vooroordeel, een bepaald beeld: totdat je er zelf bent, heb ik wel geleerd. Ongeacht waar je bent, heeft elk land zijn eigen charme, zijn eigen positieve en misschien ook negatieve punten. Ik heb veel gezien, ik ben op mooie plekken geweest, mooie ervaringen gehad. En uiteindelijk toch wel een mooie carrière opgebouwd."

Wellicht is hij volgend seizoen weer op de Nederlandse velden te zien. "Gewoon weer lekker in Nederland spelen en mijn ding hier doen, daar sta ik zeker voor open." Valpoort weet namelijk als geen ander wat dat op kan leveren. "Ik ben hier vaak teruggekomen en weer gegaan. Nederland staat in de wereld hoog aangeschreven als voetballand. Ik weet hoe dat gaat: als je in Nederland een goed seizoen draait en goed jouw ding doet, je wedstrijden speelt, dan komen er altijd opties. Er zijn altijd clubs over de hele wereld die kijken naar de Nederlandse competitie."