Van der Vaart: 'Ik wil eigenlijk bij Oranje het oude systeem met buitenspelers'

Van der Vaart: 'Ik wil eigenlijk bij Oranje het oude systeem met buitenspelers'

11-06-2022 21:48
20

Het Nederlands elftal heeft een matige eerste helft achter de rug tegen Polen en is met een 0-1 achterstand de rust in gegaan. Rafael van der Vaart mist de buitenspelers in Oranje en Pierre van Hooijdonk stelt dat de Polen aan rood zijn ontsnapt.

De eerste de beste uitval van de Polen leverde direct een goal op. Rechtsback Matty Cash kreeg te veel ruimte van Daley Blind en verschalkte doelman Mark Flekken. "Bij de goal ziet Blind er gewoon niet goed uit. We hebben het al zo vaak gezegd: hij heeft zoveel kwaliteiten aan de bal, maar zijn snelheid is een zwakte. Je ziet hem al teruglopen, in plaats van vooruit", aldus Van Hooijdonk bij de NOS. "Eén ding moet hij weten: hij mag nooit de verre hoek opengooien. Want als hij daarin gaat, is de keeper kansloos."

Oranje kreeg weinig kansen, maar zorgde wel voor dreiging met voorzetten vanaf de zijkant. "Als je dit doet, krijg je heel veel kansen en ga je de wedstrijd makkelijk winnen", stelt Van der Vaart, die wel uitgekeken lijkt op het 3-4-3 systeem. "Ik wil eigenlijk bij het Nederlands elftal het oude systeem met buitenspelers. Want de ruimtes liggen aan de flank."

Regisseur Frenkie de Jong wordt bovendien vakkundig onschadelijk gemaakt door de Polen. "Dan blijft er weinig over", vindt Van der Vaart. "Berghuis vaak in de bal, maar hij moet wat dichterbij de goal spelen. En het is niet zo dat hij slecht speelt, dat is het niet. Hij heeft de openingen." De Jong was in de loop van de eerste helft wel het slachtoffer van een gevaarlijke tackle van Grzegorz Krychowiak. Volgens Van Hooijdonk ontsnapte de Pool aan rood en ontsnapte De Jong aan een zware blessure. "Dat was een rode kaart. Daar heeft hij geluk dat hij net los staat met zijn enkel, anders scheur je alles af."