Oranje-conclusies: Oranje ongevaarlijk 'zonder' De Jong, veel Polen in Kuip

Oranje-conclusies: Oranje ongevaarlijk 'zonder' De Jong, veel Polen in Kuip

11-06-2022 23:14 Laatste update: 23:21
57

Nederland speelde na een knappe combeback met 2-2 gelijk tegen Polen, maar de wedstrijd in De Kuip geeft voldoende stof tot napraten. VoetbalPrimeur trekt zes conclusies na het derde duel in de Nations League.

'Pools de voertaal in De Kuip'
NOS-commentator Jeroen Grueter trok een opvallende conclusie halverwege de eerste helft: Pools was de voertaal in De Kuip. De Poolse fans waren nadrukkelijk en in groten getale aanwezig. Ze overstemden bij vlagen de Nederlandse supporters, al gaf het scoreverloop de Oost-Europeanen lange tijd ook meer reden om vrolijk te zijn.

Polen haalt angel uit Oranje-spel
Het blijft een probleem voor Nederland: Polen zette een mannetje op Frenkie de Jong en daarmee verliep de opbouw meteen stroef. De controleur van FC Barcelona had voor rust slechts 26 balcontacten. De Jong ging naarmate het duel vorderde op zoek naar ruimte en dook zelfs een keer als linksbuiten op. Maar ook daar volgde Zielinski hem. Van Gaal en Oranje zullen een oplossing voor moeten vinden. Ook andere creatievelingen, zoals Steven Berghuis, zullen op moeten staan.

Polen ontregelt en irriteert: een les voor het WK
Dat Polen een mannetje opofferde aan De Jong was slechts het halve verhaal. Polen ontregelde, treiterde, trok zich ver terug en loerde op de counter. Nederland kwam daardoor lange tijd niet aan voetballen toe. Het zorgde voor irritatie bij onder meer De Jong en Van Gaal, die zagen dat de scheidsrechter de controle even dreigde te verliezen. Het is hoe dan ook een les voor het WK: Oranje zal hier mee om moeten leren gaan.

Oranje toont veerkracht
Het is duidelijk: het spel was aanvankelijk niet goed. In de tweede helft corrigeerde Van Gaal het één en ander, maar ook met de spirit blijkt het wel goed te zitten. Door goals van Davy Klaassen en Denzel Dumfries knokte Oranje zich terug tot 2-2. Oranje was zelfs nog dicht bij een winnende goal, eentje die Nederland op basis van het veldspel ook was toegekomen. "Ik ben heel trots op mijn team vanwege de veerkracht", oordeelde de bondscoach.

Memphis heeft zijn avond niet
Het gebeurt wel vaker dat Memphis Depay eigenlijk niet zo goed speelt, maar toch beslissend is. Dat zat er zaterdagavond niet in. De gelegenheidsaanvoerder miste zelfs nog een strafschop, waardoor hij tevens verzuimt om Klaas-Jan Huntelaar (42 goals) te evenaren op de topscorerslijst aller tijden van Oranje. Ook lijstaanvoerder Robin van Persie (50) blijft nog buiten schot.

Niets aan de hand in Nations League
De remise tegen Polen is een kleine tegenvaller na de zeges op België (1-4) en Wales (1-2), maar voor de ambities in de Nations League is er weinig aan de hand. België knoeide tegen Wales (1-1), waardoor Oranje nog altijd een voorsprong van drie punten koestert aan kop van de groep. Bovendien is het onderling resultaat ten opzichte van de Rode Duivels in het voordeel van Oranje.