De Jong over 'wazige' scheidsrechter: Ik denk dat hij er niet klaar voor was

De Jong over 'wazige' scheidsrechter: "Ik denk dat hij er niet klaar voor was"

11-06-2022 23:10
36

Frenkie de Jong heeft een enigszins frustrerende avond achter de rug. De vormgever van Oranje kreeg tegen Polen al vroeg een schop van Grzegorz Krychowiak te verwerken en ergerde zich aan scheidsrechter Halil Umut Meler uit Turkije.

De Jong ontsnapte al vroeg aan een zware enkelblessure, nadat een charge van de Poolse aanvoerder op zijn enkel. De leidsman hield het bij geel. "Ik vond de scheidsrechter sowieso een beetje wazig, eerlijk gezegd. Ik denk dat hij het vandaag (zaterdag, red.) niet had. Dat kan een keer gebeuren natuurlijk, maar ik denk dat hij er niet klaar voor was", aldus De Jong in gesprek met de NOS.

Umut Meler kwam bij vlagen ogen tekort en zag het ene na het andere opstootje ontstaan. "Soms is het ook niet zo erg om het vuur een beetje aan te wakkeren, de scheids onder druk te zetten. Want op het eind geeft hij bij twijfel toch een penalty aan ons. Mensen doen er vaak negatief over, maar ik denk dat het wel helpt. Of ik dat met een doel doe? Soms is het met frustratie, maar er zit ook zeker een doel achter."

Analist Rafael van der Vaart roept De Jong op om toch minder met de scheidsrechter bezig te zijn. De controleur neemt het advies gedeeltelijk ter harte. "Mijn vrienden en familie zeggen ook wel eens tegen me: doe niet zo wild bij de scheids. Ik ga vaak met mijn armen omhoog daarnaartoe. Dat komt een beetje agressief over. Ik kan het zeker minder doen, maar af en toe is het goed om de scheidsrechter onder druk te zetten."