Van Gaal onthult basisspeler: 'In 1-4-3-3 heb ik wél zo'n type spits nodig'

Van Gaal onthult basisspeler: 'In 1-4-3-3 heb ik wél zo'n type spits nodig'

13-06-2022 17:32
34

Louis van Gaal heeft alvast drie basisspelers onthuld voor het Nations League-duel van het Nederlands elftal met Wales. Jasper Cillessen, Matthijs de Ligt én Vincent Janssen staan woensdagavond in de basis in De Kuip.

Janssen is deze interlandperiode de grootste verrassing in de Oranje-selectie, aangezien hij in Mexico speelt. Tegen Wales zou de 27-jarige spits wel eens een koppel kunnen vormen met Noa Lang. Tijdens een training was te zien dat Van Gaal met de twee in gesprek ging. "Ik heb altijd een bedoeling met gesprekjes. Die kunnen overal plaatsvinden", erkende de bondscoach tijdens de persconferentie.

Van Gaal verklaartde ook de uitnodiging voor Janssen. "Ik ben op zoek naar een aanspeelpunt. Memphis en Bergwijn zijn niet de aanspeelpunten zoals ik ze normaal gesproken gebruik. Het zijn andere types, het is ook de reden dat ik met twee spitsen speel. Als we eventueel terugkeren naar 1-4-3-3, moet ik wél zo'n spits hebben. Daar ben ik naar op zoek. Janssen heeft in zijn laatste wedstrijden bij Monterrey laten zien dat hij een aanspeelpunt is en makkelijk scoort. Dat heeft hij daarvoor niet gedaan, dat weet ik ook wel, dat is breed uitgemeten. Maar het gaat erom of hij past in mijn visie. Dan krijgt hij een kans, dat is deze wedstrijd. Hij gaat spelen."

Na zijn lange afwezigheid is Janssen een nieuw gezicht bij Nederland, net als Jerdy Schouten en Jordan Teze. "Ik vind dat ze allemaal voldaan hebben, Vincent Janssen moeten we nog afwachten natuurlijk. Ze weten nu ook waar ik naartoe wil en hoe ik wil spelen. Jerdy Schouten wist niet eens dat hij gevolgd werd, maar nu wel. Hij weet ook de speelwijze. Als er spelers geblesseerd zijn, weet ik in ieder geval wat Schouten kan. Dat geldt ook voor Janssen. Het zegt niet dat hij de spits wordt, maar hij kan zich wel laten zien en ik kan oordelen. Daarom doe ik dit allemaal. Dat geldt trouwens ook voor de keepers."