Waarom het Nederlands elftal opknapte van invalbeurten Memphis en Bergwijn

Waarom het Nederlands elftal opknapte van invalbeurten Memphis en Bergwijn

15-06-2022 10:00
22

Ook de tweede Nations League-ontmoeting tussen Nederland en Wales werd beslist door een Oranje-goal in extremis. Waarom werd het weer zo spannend? VoetbalPrimeur analyseert.

Door Evert van Zoelen

Wales schaduwt De Jong
Door de basisplaats van Frenkie de Jong - de enige international die ten opzichte van het gelijkspel tegen Polen mag blijven staan - past Wales zich aan. De ploeg begint zoals altijd in een 5-3-2-formatie, maar bondscoach Rob Page heeft goed naar de wedstrijden van Oranje gekeken en besluit een persoonlijke bewaker toe te wijzen aan De Jong. De keuze valt op Brennan Johnson. De spits trekt steeds naar binnen toe om De Jong af te dekken.


De Jong wordt afgedekt door Johnson. Bron: NPO3

De persoonlijke aandacht die De Jong krijgt, zorgt ook voor een voordeel. Waar Stefan de Vrij in de eerste wedstrijd steeds in de trechter in het overvolle centrum liep, heeft Oranje nu een drie-tegen-één-situatie achterin. Jordan Teze, Matthijs de Ligt en Bruno Martins Indi staan immers alleen nog tegenover Daniel James.


Nederland heeft een drie-tegen-één-situatie in de opbouw. Bron: NPO3

Nederland kan hierdoor snel van kant wisselen in de opbouw en weet daardoor steeds onder de eerste druk van Wales uit te spelen. Dit levert een aantal halve kansen op, waarna de 1-0 valt door goed drukzetten van Oranje aan de rechterkant. Na balverovering weet Vincent Janssen direct Noa Lang te bereiken. De aanvaller van Club Brugge kapt, draait en scoort.

Welshe ingreep
Wales besluit het om te zetten na de 1-0 van Oranje. Johnson geldt niet langer als de persoonlijke bewaker van De Jong. In plaats daarvan gaat hij drukzetten op De Ligt. Op deze manier probeert Wales het spel van Oranje vast te zetten aan de rechterkant. Martins Indi is door deze omzetting de vrije speler in de achterhoede geworden en het merendeel van de opbouw loopt nu over hem.


Martins Indi wordt nu als enige vrijgelaten in de opbouw. Bron: NPO3

Enkele minuten na de 1-0 komt dit plan van Wales tot uiting: Martins Indi wordt ingespeeld en wordt onder druk gezet, waarna Oranje aan de zijkant wordt vastgezet. Toch komt de ploeg van bondscoach Louis van Gaal eruit: Tyrell Malacia verdedigt de bal door het midden uit, waarna Janssen de bal doorkopt en Cody Gakpo met een sterke individuele actie de op het eerste oog kansloze bal weet om te zetten in de 2-0.

Wales zet Nederland vast aan de zijkant, maar incasseert toch een goal. Bron: NPO3

Na de 2-0 blijft Wales op dezelfde manier drukzetten. Nederland heeft hier zichtbaar moeite mee. In de aanloop naar de 2-1 zet Wales de opbouw op deze manier vast, waarna Teze zich in het centrum aanspeelbaar maakt om daar een overtal te creeren. Op het middenveld is het nu drie-tegen-drie, aangezien De Jong wordt opgepakt door een middenvelder. Teze verliest echter de bal, waarna Wales in de omschakeling 2-1 maakt.


Wales zet met twee spitsen druk. De Jong wordt afgedekt door een middenvelder. Teze beweegt het centrum in om zo een overtal te maken. Hij verliest echter de bal. Bron: NPO3

Oranje knapt op van Memphis en Bergwijn
Na de 2-1 wordt het spel minder enerverend en dit beeld trekt zich door naar de tweede helft. Aangezien De Jong nu door een middenvelder wordt opgevangen, zou er meer ruimte in het centrum moeten ontstaan. Oranje weet deze ruimte echter niet te benutten. De ruimte ligt voornamelijk bij Teun Koopmeiners en Cody Gakpo, maar doordat Wales goed druk op de bal zet weet Oranje hen niet te bereiken. Het leidt tot weinig uitgespeelde kansen.


Koopmeiners is de vrije speler op het middenveld, maar wordt niet bereikt. Bron: NPO3

Dit beeld verandert in de 72e minuut, wanneer Memphis Depay en Steven Bergwijn het veld betreden. Zij spelen veel beweeglijker vanuit de spits en laten zich constant terugzakken in het middenveld. Dit zorgt ervoor dat het overtal op het middenveld groter wordt, waardoor Oranje eindelijk de ruimtes weet te vinden die Wales niet afdekt in het centrum.


Memphis zakt het middenveld in om te profiteren van de open ruimte. Bron: NPO3

Oranje komt tot enkele goede aanvallen, maar vergeet zichzelf te belonen. In de eindfase lijkt het dan alsnog mis te gaan als Wales een penalty krijgt, die wordt benut door Gareth Bale. Maar direct na de aftrap slaat Memphis alsnog toe om het Nederlands elftal de drie punten te schenken.