Ex-aanvoerder Rusland: 'Misschien word ik vermoord nu, maar het is rampzalig'

Ex-aanvoerder Rusland: 'Misschien word ik vermoord nu, maar het is rampzalig'

16-06-2022 20:35
86

Igor Denisov, voormalig aanvoerder van het Russisch elftal, heeft zich publiekelijk uitgesproken tegen de oorlog in Oekraïne. Daarmee neemt de voormalig middenvelder wel een risico, weet hij zelf ook.

Denisov is de meest prominente Russische sporter die nog in Rusland woont en zich zo openlijk uitspreekt tegen de oorlog en president Poetin. "Voor mij is deze oorlog rampzalig, compleet verschrikkelijk", zegt de oud-speler van Zenit Sint-Petersburg, Dinamo Moskou en Lokomotiv Moskou op het YouTube-kanaal van journalist Nobel Arustamayan

Met gevaar voor eigen leven neemt Denisov stelling. "Ik ben een beetje bang nu. Maar ik moet dit gewoon zeggen. Ik ga me niet verbergen. Misschien beland ik in de cel of word ik vermoord vanwege deze woorden, maar ik zeg het zoals het is." Het Russische parlement nam eerder een wet aan, waardoor mensen die 'nepnieuws' verspreiden of de inval in Oekraïne in diskrediet brengen een celstraf tot vijftien jaar kunnen krijgen.

Denisov onthult dat hij al eerder een brief schreef aan Poetin om de oorlog te stoppen. "En tijdens de derde of vierde dag van de oorlog heb ik een videoboodschap opgenomen. Ik ging op mijn knieën om vrede te vragen. Ik heb de video overal aangeboden, maar helaas wilde geen enkel medium het uitzenden."

Denisov is het ook eens met de beslissing om Russische ploegen te weren van internationale toernooien, zoals het WK en de Champions League. "Ieder van ons die zich niet verzet, is schuldig."

Denisov was tussen 2012 en 2016 aanvoerder van Rusland. Hij speelde 54 interlands.