NRC: Buma bedong uitzonderingspositie voor Cambuur via CDA-connectie

NRC: Buma bedong uitzonderingspositie voor Cambuur via CDA-connectie

16-06-2022 23:44
52

Burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden heeft er in april 2021 voor gezorgd dat het stadion van SC Cambuur voor bijna een kwart gevuld mocht worden in de mogelijke kampioenswedstrijd. NRC meldt dat hij daarvoor persoonlijk toestemming kreeg van CDA-partijgenoten Hugo de Jonge en Ferd Grapperhaus.

Destijds waren een speelronde in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie onderdeel van de pilot testen voor toegang vanwege het coronavirus. Alle stadions mochten voor zo'n tien tot vijftien procent gevuld worden, maar bij Cambuur ging het om bijna een kwart met 2.400 toeschouwers.

Volgens NRC was dat te danken aan Buma. De voormalig fractievoorzitter van het CDA nam contact op met de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Justitie en Veiligheid. Hij 'maakte zich zorgen over de openbare orde', omdat Cambuur op 30 april kampioen zou kunnen worden. Van de overheid mocht de club op dat moment 1.350 fans toelaten en ambtenaren van VWS en de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) zagen geen reden om daarvan af te wijken.

Toch kreeg Buma alsnog zijn zin. Minister De Jonge van Volksgezondheid gaf persoonlijk toestemming in een appje aan collega Grapperhaus van Justitie en Veiligheid, schrijft de krant. Saillant detail: op dat moment was Cambuur al verzekerd van het kampioenschap in de Eerste Divisie, na een zege bij Jong AZ en gunstige resultaten op de andere velden. Van de uitzonderingspositie van de Friezen werd echter niet afgezien.

Leeuwarden stelt in een reactie dat Buma zijn 'bestuurlijke rol' vervulde. Zowel de gemeente als het ministerie van Volksgezondheid ontkent dat de CDA-connectie tussen de bewindslieden een rol speelde. Cambuur stelt dat er alsnog veel publiek werd verwacht, aangezien het de eerste mogelijkheid was om de titel te vieren.