'Doorbraak Reis bij Barcelona is uitgebleven, FC Groningen loopt miljoenen mis'

'Doorbraak Reis bij Barcelona is uitgebleven, FC Groningen loopt miljoenen mis'

17-06-2022 22:35 Laatste update: 23:02
32

FC Groningen verkocht in 2019 tot ieders verrassing Ludovit Reis aan FC Barcelona, voor 3,25 miljoen euro plus bonussen. Deze opmerkelijke transfer heeft tot een juridische strijd met tussenpersoon Alexander Bursac geleid.

Reis brak tijdens het seizoen 2017/2018 door bij FC Groningen en speelde zich één jaar later in de kijker bij FC Barcelona. Toenmalig directeur Hans Nijland werd door Bursac op de hoogte gebracht en wist niet wat hij hoorde. "Ik dacht dat ik in Bananasplit zat", wordt hij geciteerd door Voetbal International, dat in de zaak is gedoken.

Reis werd op dat moment begeleid door Edwin Olde Riekerink, maar Bursac legde de contacten tussen beide clubs. Uiteindelijk kwam de miljoenentransfer tot stand en stroomde een gedeelte van de transfersom naar Reis zelf, naar Olde Riekerink en naar zijn oude amateurclub SV Hoofddorp. Bursac eiste echter ook een percentage van de 3,25 miljoen. 'Het lijkt me niet meer dan redelijk om 325 duizend euro aan commissie te ontvangen', citeert VI uit het mailverkeer met FC Groningen.

Bursac en FC Groningen grijpen mis
Zonder hem was de deal er nooit gekomen, laat Bursac drie jaar na dato weten aan VI. "Ludovit Reis had 45 wedstrijden voor FC Groningen gespeeld en ik heb hem naar FC Barcelona gebracht. FC Groningen heeft daar miljoenen voor gekregen. Is dat dan niks waard? Dat heb ik Nijland ook letterlijk zo gevraagd." Hij vindt dat FC Groningen zich 'vanuit menselijk en ethisch oogpunt schandalig' op heeft gesteld. "Alle gesprekken zijn door mij gevoerd. Op zeker moment leken de onderhandelingen vast te zijn gelopen. Continu heb ik de deal in leven proberen te houden en daar heb ik veel energie in gestoken."

Bursac heeft inmiddels achter het net gevist. Hij heeft van het kamp-Reis nog een bedrag van honderdduizend euro gekregen voor zijn inspanningen, maar heeft volgens de KNVB geen recht op zijn gewenste 325 duizend euro. FC Groningen is op zijn beurt ook geld misgelopen. Als Reis was doorgebroken in het eerste elftal van Barcelona, had de transfersom door bonussen op kunnen lopen tot acht miljoen euro. Reis zat uiteindelijk twee keer in de wedstrijdselectie tijdens een Champions League-duel, maar heeft zijn debuut nooit gemaakt. Afgelopen zomer vertrok hij transfervrij naar Hamburger SV, waardoor FC Groningen ook een doorverkooppercentage mis is gelopen.