Frenkie de Jong op weg naar Ten Hag: Ajax-tijden herleven of Van Gaal-strategie

Frenkie de Jong op weg naar Ten Hag: Ajax-tijden herleven of Van Gaal-strategie

1 juli - 12:00
41 Reacties

Lars Teunissen

Het schaakspel tussen FC Barcelona en Manchester United nadert zijn ontknoping. Frenkie de Jong is hard op weg naar de Engelse grootmacht, waar hij herenigd zou worden met Erik ten Hag. Aan de United-manager de taak om De Jong weer net zo te laten renderen als in zijn hoogtijdagen bij Ajax. VoetbalPrimeur schetst de mogelijkheden voor Ten Hag en het perspectief voor de Oranje-international.

De Jong moet de eerste aanwinst van The Mancunians in het Ten Hag-tijdperk worden. De transfersom: 85 miljoen euro, waarvan twintig miljoen aan bonussen. Met de middenvelder uit Arkel in de gelederen heeft Ten Hag direct meer mogelijkheden. Paul Pogba, Jesse Lingard en Nemanja Matic zijn vertrokken, waardoor De Jong moet concurreren met Scott McTominay, Fred, Bruno Fernandes en Donny van de Beek voor de drie plekken op het middenveld.

De Jong bij Ajax
De roep om De Jong bij FC Barcelona op de juiste manier te gebruiken, klonk het afgelopen jaar steeds luider in Spanje. Sergio Busquets staat bij de Catalanen steevast voor de verdediging en daar zou de Nederlander het best uit de verf komen. Toch is het niet zo dat hij alleen op 'zes' tot zijn recht komt. Bij Ajax fungeerde De Jong vaak als linkermiddenvelder, die toentertijd de bal bij de linkercentrale verdediger ophaalde, om vanuit daar medespelers tussen de linies vrij te spelen.

In die rol werd hij gedurende het successeizoen 2018/2019, voordat hij zijn transfer naar Barcelona verdiende, geflankeerd door Lasse Schöne. De huidige NEC'er bewaakte samen met De Jong de balans op het middenveld, met Donny van de Beek ervoor. Bij United kan Ten Hag het voormalige Ajax-middenveld voor twee derde in ere herstellen. De Jong zorgt in dit geval samen met Fernandes voor de creativiteit, met een lopende Van de Beek op tien.

De Jong bij Barcelona
Door trainer Xavi en voorgangers Ronald Koeman, Quique Setién en Ernesto Valverde is er talloze keren geëxperimenteerd met De Jong: voor de verdediging, als diepste middenvelder, naast Busquets en zelfs hoog op de linker- en rechterflank. Sinds hij medio 2019 arriveerde, heeft hij nooit over een lange periode zijn stempel kunnen drukken op het Catalaanse spel.

Zijn beste spel speelde De Jong bij Barça in ieder geval als defensieve of centrale middenvelder, mét voetballers om zich heen. Wil Ten Hag deze lijn doortrekken, dan kan hij ervoor kiezen om zijn landgenoot voor de verdediging te posteren en twee voetballende middenvelders aan het middenveld toe te voegen. Het ligt voor de hand dat McTominay dan het kind van de rekening wordt. Een voetballend middenveld met De Jong, Van de Beek en Fernandes behoort, toekomstige ontwikkelingen op de transfermarkt daargelaten, tot de mogelijkheden.

De Jong bij het Nederlands elftal
Voor Louis van Gaal is het kraakhelder: De Jong is zijn nummer zes en moet de eerste opbouw verzorgen. In Oranje excelleert hij in die rol en trekt hij wedstrijden naar zich toe. Of hij met Teun Koopmeiners, Jerdy Schouten, Marten de Roon of Georginio Wijnaldum naast zich speelt; De Jong scoort in het Nederlands elftal eigenlijk altijd een ruime voldoende.

Op het Oranje-middenveld heeft De Jong het vaakst met iemand op het veld gestaan die in dienst van hem speelt. Wanneer Ten Hag de De Jong uit het Nederlands elftal als uitgangspunt neemt, kan dit goed nieuws voor McTominay betekenen. De Schot is ook een type dat in dienst van de voetballende De Jong zou moeten kunnen spelen. Met een creatieve Fernandes daarvoor, loopt er genoeg kwaliteit rond in de middelste linie van United.

Moet Frenkie de Jong voor Manchester United kiezen? Discussieer mee in de comments!

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

#DoneDeal de podcast is te beluisteren via Spotify, Podimo en Apple Podcast.