Eredivisie-clubs worstelen met slagkracht van Keuken Kampioen Divisie-clubs
De clubs aan de onderkant van de Eredivisie worstelen met de financiële slagkracht van topclubs uit de Keuken Kampioen Divisie, dat na de degradatie van Willem ll, PEC Zwolle en Heracles Almelo sterker dan ooit. Niet alleen sportief, maar ook financieel. Als het over geld gaat leggen de Eredivisie-clubs het gewoon af tegen de topclubs uit de KKD. Of is dat niet zo zwart/wit?
Niet iedere club is er open over en sommige clubs willen helemaal niets zeggen. Daarnaast krijgen wij de loonstrookjes niet te zien. De realiteit is toch dat een speler als Siem de Jong niet voor een gemiddeld KKD-salaris naar De Graafschap komt en datzelfde geldt voor Willem ll-aanwinst Lucas Woudenberg, om er maar even twee te noemen.
En vlak Helmond Sport niet uit. De club wil de top van de KKD bestormen en heeft het spelersbudget daarom flink verhoogd: van 800.000 euro naar 1,8 miljoen. Volgens insiders krijgen de beste spelers daar om en nabij de 15.000 euro per maand. Twee jaar geleden lagen de bedragen beduidend lager.
Gemiddeld genomen pakt een speler bij een topzevenclub uit de KKD tussen de 70.000 en 150.000 euro. Uitzonderingen daargelaten: De Telegraaf onthulde vorige week dat Thomas Verheydt voor 500.000 euro per jaar op de loonlijst staat bij ADO Den Haag, hoewel dat door de clubleiding stellig ontkend werd. En met behulp van geldschieters zou FC Volendam Robert Mühren een salaris van 350.000 euro hebben kunnen bieden, zijn de verhalen althans. Ter vergelijking: Amin Sarr, de spits waar Heerenveen ruim twee miljoen voor heeft betaald, zit nu naar verluidt op ruim twee ton. Het is geen gegeven meer dat een speler standaard voor de Eredivisie kiest, zeker niet nu de KKD dit seizoen sterker dan ooit is.
Peter Bijvelds (technisch manager De Graafschap)
"Of topclubs uit de Keuken kampioen Divisie beter betalen dan clubs aan de onderkant van de Eredivisie? Dat verschilt per club. Ik denk dat Willem ll een hogere begroting heeft dan Excelsior. Dus in die zin klopt het, maar om het zo direct te stellen.. Ik denk dat er relatief weinig verschil tussen zit, maar je mag niet vergeten dat de mediagelden in de Eredivisie hoger liggen dan in de Keuken Kampioen Divisie. Het gebeurt soms wel eens dat er in de voetballerij veel risico genomen wordt, soms zelfs veel te veel, om tot resultaat te komen."
"Voor ik in de voetballerij terecht kwam had ik een eigen bedrijf. Ik snap dat sommige clubs veel risico nemen, omdat ook de commerciële mogelijkheden qua divisie anders liggen. En degradeer je uit de laagste divisie van het betaalde voetbal, waar door de buitenwacht soms nogal makkelijk over gedaan wordt, dan betekent dat gewoon het faillissement van je bedrijf. Zelfs een degradatie van de Eredivisie naar de Eerste Divisie heeft een enorme impact op het functioneren van een club. Ik denk dat clubs als Excelsior en RKC in de Keuken Kampioen Divisie een lagere begroting hebben dan bijvoorbeeld Willem ll, Heracles Almelo en PEC Zwolle."
"Het wordt wel een stukje gecompenseerd door de hogere gelden die clubs in de Eredivisie krijgen, dus helemaal goed beoordelen kan ik het niet. Natuurlijk wil iedereen in de Eredivisie spelen, maar het voetbal kan aan de onderkant minder leuk zijn dan aan de bovenkant van een lagere divisie. Aan de andere kant ik me goed voorstellen dat een speler graag op het hoogste niveau wil spelen."
"Qua begroting zitten wij in de topzes van de KKD, maar het is niet mijn ervaring dat wij financieel meer kunnen bieden dan sommige clubs uit de Eredivisie. Je moet de vergelijking maken met een club die net gedegradeerd is. Willem ll heeft een begroting die het dubbele is dan die van De Graafschap. Dan wordt het een ander verhaal. Voor KKD-begrippen hebben zij nog steeds een ruime begroting. Ik denk dat veel clubs op het niveau-De Graafschap zitten en geen hogere aanbiedingen doen dan onderkant Eredivisie."
Frank van Mosselveld (algemeen directeur RKC Waalwijk)
"Het is de vraag welke clubs je met elkaar vergelijkt. Ik denk dat bijvoorbeeld Excelsior en RKC goed met elkaar te vergelijken zijn en dan is het gat naar de eerstvolgende alweer een stuk groter. PEC Zwolle, Heracles en Willem ll zaten in de Eredivisie in een categorie hoger dan wij, ook qua salarissen. Die kunnen nu ze gedegradeerd zijn hetzelfde of zelfs meer bieden, dus eigenlijk is de concurrentie alleen maar groter geworden voor ons. Ik blijf ervan overtuigd dat als je de juiste spelers spreekt, zij altijd voor de Eredivisie zullen kiezen, maar ik snap ook dat een speler gevoelig is voor andere dingen. Zoals een groot stadion en een grote achterban. Wij verkopen substantieel minder seizoenskaarten dan Cambuur, Go Ahead, NAC, Willem ll of Heracles. Daar zit al een groot inkomensverschil in. Aan de andere kant trekt de Eredivisie simpelweg meer sponsoren aan dan de KKD en liggen de mediagelden hoger. Los van de degradantenvergoeding die een gedegradeerde club krijgt is het verschil tussen de Eredivisie en de KKD fors."
"Er is een groep van twaalf tot veertien clubs die in tien jaar tijd tussen de Eredivisie en Eerste Divisie bivakkeert. Die verschillen zijn gewoon niet zo groot en dit jaar speelt een aantal gerenommeerde clubs dat normaal gesproken vaker in de Eredivisie speelt nu in de KKD. Maar om terug te komen op de stelling: zo stellig is het niet. Gerenommeerde clubs boven in de KKD betaalden al hetzelfde of meer dan onderkant Eredivisie. En normaal gesproken concurreerden we al met die clubs, daar zijn nu dus drie clubs bijgekomen. Sommige clubs die gedegradeerd zijn nemen extra risico om maar zo snel mogelijk terug te keren, maar daar is nul zekerheid aan te koppelen. Want lukt het niet, dan moet je serieus terug."
"Als je het mij vraagt is dat een ongezonde situatie waar we als betaald voetbal iets mee zouden moeten. Het verkleinen van het gat tussen onderkant Eredivisie en bovenkant KKD in de verdeling van de mediagelden bijvoorbeeld. FC Emmen had vorig seizoen een spelersbudget vergelijkbaar met dat van ons op Eredivisie-niveau. Nu zijn er meerdere clubs uit de KKD die een serieus spelersbudget hebben, waardoor het geen gegeven is dat als je bij wijze van spreken een half miljoen meer uitgeeft, je zeker weten promoveert."
"Omdat wij in de Eredivisie zijn gebleven is het niet zo dat we een grote financiele een stap kunnen zetten, maar er zijn wel andere factoren die voor een plus kunnen zorgen. Zoals transfers, waarvan we een deel opsparen om de klap, die wellicht ooit weer een keer komt, beter op te kunnen vangen. Mocht het zover komen, dan raak je gewoon veertig procent van je inkomsten kwijt. Je kunt wel veel van de transferinkomsten in je selectie steken, maar er is niemand die mij de garantie geeft dat we dan in de Eredivisie blijven. We kijken liever naar de lange termijn en investeren daarbij in faciliteiten en organisatie. Daarin hebben wij een andere filosofie dan sommige clubs."
Daryl Janmaat (technisch manager ADO Den Haag)
"Ik vind het moeilijk te zeggen. Er zitten veel sterke clubs in de KKD nu, dus ik denk dat het niet zo heel veel verschilt. Als je in de KKD speelt, kost je dat bij wijze van spreken geld. Het is niet zo dat we daarom extra risico nemen om weer terug te komen in de Eredivisie. We hebben alles ingecalculeerd. Maar los daarvan: ik denk dat spelers ook voor het verhaal van de club kiezen."
Marcel Boudesteyn (technisch directeur PEC Zwolle)
"Ik denk dat het niet zo heel veel verschilt. De acht ploegen onderin de Eredivisie en bovenkant van de KKD zouden zomaar met elkaar in een eigen competitie kunnen zitten. Clubs als Volendam en Fortuna betalen zeker weten meer dan ADO en VVV-Venlo. Die hebben ook een hoger budget dan wij hebben, maar Excelsior en RKC vissen dan weer in een andere vijver. Ik denk dat Willem ll van alle KKD-clubs het meeste betaalt. Zij nemen wellicht extra risico om na de degradatie meteen weer terug te keren naar de Eredivisie."
"Na degradatie fors investeren kan onderdeel van een beleid zijn. Wij doen dat liever niet en zijn wat voorzichtiger. Vergis je niet: als je degradeert ga je 50/60 procent terug, maar dat betekent niet altijd dat je een minder elftal hebt. Het is wel zo dat je het organisatorisch heel anders in moet richten om de klap op te vangen. Wij hadden het geluk dat we inkomsten kregen uit transfers, waardoor we qua budget wat hoger uit zijn gekomen. Maar in principe moet je alsnog flink terug."
"Misschien is het niveau in de Eredivisie wel hoger, maar het salaris hoeft dus niet hoger te zijn. Iedereen wil op het hoogste niveau spelen, dus een speler zal vrijwel altijd daarvoor kiezen. Het heeft ook te maken met leeftijd, denk ik. Ben je 21 jaar, dan denk je misschien: het geld komt later wel. Maar dat kan anders zijn wanneer je bijvoorbeeld dertig bent en ergens een driejarig contract kunt tekenen. Het is allemaal niet in een doosje te vangen."
Jasper van Leeuwen (technisch directeur FC Volendam)
"Ik kan dat niet bewijzen natuurlijk, want ik weet niet wat andere clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie aanbieden. Maar ik denk gezien de grootte van een aantal clubs uit de KKD, zeker nu, dat het heel logisch is dat die nu meer kunnen en ook willen bieden dan een aantal kleinere, 'nieuwe' Eredivisie-clubs."
"Begrotingen ontstaan en groeien immers niet in één zomer, dat kost tijd. En waar spelers gevoelig voor zijn? Dat verschilt uiteraard, het zal altijd een mix van sportief en financieel zijn. Voor en bij ons is het kraakhelder: Volendam kies je als je een topontwikkelingsplatform zoekt, van waaruit je weer mooie sprongen voorwaarts kunt maken. Dat hebben we voldoende bewezen. Spelers met een sterke geldfocus wensen we veel succes en plezier elders."
Niels van Duinen (technisch manager Excelsior)
"Als je promoveert of degradeert weet je de budgetten waar je mee moet werken. Het is een gegeven dat je stappen kunt zetten wanneer je een aantal seizoenen achter elkaar in de Eredivisie blijft. Verder is het zaak om te focussen op de dingen waar je invloed op hebt en dat is onszelf als club. In sommige gevallen moet je creatief zijn en anders denken."
"Natuurlijk word je wel eens teleurgesteld wanneer je in gesprek bent met een speler die uiteindelijk elders voor meer geld kiest, maar wij houden de overtuiging dat Excelsior een club is van waaruit spelers de volgende stap kunnen zetten. Kijk maar naar Jerdy Schouten, Thijs Dallinga, Mats Wieffer, Reuven Niemeijer en Hicham Faik. Het gaat ook om het verhaal van de club en de plannen die wij met spelers hebben. Sportief succes gaat nooit in een rechte lijn omhoog en duidelijk is ook dat meer geld niet altijd meer succes oplevert."