Fenerbahçe veroordeelt Poetin-leuzen, maar: 'Mensen werden getriggerd'

28 juli om 17:34

Fenerbahçe is daags na het Champions League-duel met Dinamo Kiev (1-2) diep door het stof gegaan. Tijdens de wedstrijd scandeerden Turkse fans de naam van Vladimir Poetin. De UEFA is een onderzoek gestart naar het voorval.

Dinamo Kiev wist in Istanbul na verlenging af te rekenen met Fenerbahçe. Na de 0-1 van de Oekraïners besloten de thuisfans de naam van Poetin te zingen. Een dag later treedt Fenerbahçe naar buiten met een statement. 'Dit gedrag past niet bij onze club. Fenerbahçe is altijd bezig met bewustzijn kweken voor de situatie in de wereld. Dat zien we als onze verantwoordelijkheid. We willen nogmaals benadrukken: oorlog voeren is niet moedig, maar laf.'

Bij Fener wijzen ze ook naar de spelers van Dinamo Kiev, die zich 'provocerend' zouden hebben gedragen na de openingstreffer. 'Sommige mensen werden daardoor getriggerd en reageerden. Het voorval duurde slechts twintig seconden in een wedstrijd van honderdtwintig minuten.' Toch zegt Fenerbahçe dat het de actie van zijn fans niet accepteert.

De UEFA heeft ook van zich laten horen naar aanleiding van het incident. De Europese bond gaat een onderzoek starten. Fenerbahçe moet dus vrezen voor een straf.