'Ruwe diamant' Lucca op weg naar Ajax: 'In Italië zijn ze maar wat druk met hem'

'Ruwe diamant' Lucca op weg naar Ajax: 'In Italië zijn ze maar wat druk met hem'

29-07-2022 14:30
103 Reacties

Nordin 't Hart

AC Pisa-spits Lorenzo Lucca (21) is hard op weg naar Ajax, zo werd vrijdag duidelijk. De naam van de Italiaan spreekt niet tot de verbeelding bij de meeste Nederlandse voetbalfans, maar Lucca is een speler met een bijzonder profiel. VoetbalPrimeur praat je bij over de mogelijke nieuwe aanwinst van Ajax.

Hoewel de Amsterdammers zich de laatste weken al flink roerden op de transfermarkt, heeft trainer Alfred Schreuder nog een aantal wensen. Zo hoopt hij onder meer nog een targetman aan zijn selectie toe te voegen. In die zoektocht lijkt Ajax te zijn uitgekomen bij Lucca. De jeugdinternational is maar liefst 2,01 meter lang, balvast en bijzonder sterk in de lucht.

Lucca fungeert bij Pisa niet als pinchhitter, maar met zijn kwaliteiten zou hij een dergelijke rol wel op zich kunnen nemen. Bij Pisa wordt regelmatig de lange bal gehanteerd en daarbij zou Lucca in zijn kracht kunnen komen. Normaliter is dat niet het spel van Ajax, maar Schreuder zinspeelde al op een mogelijk plan B voor als een wedstrijd op slot zit. Een echte Ajax-spits, die zich buiten het maken van doelpunten op voetballend gebied laat gelden, is Lucca dus niet.

Heel ruwe diamant
Hoewel de talentvolle aanvalsleider nog nooit een wedstrijd in de Serie A speelde, is hij in Italië zeker geen onbekende. "In Italië zijn ze zelfs maar wat druk met hem", zegt Jurre van Wanrooij, die zichzelf gerust een Nederlands expert op het gebied van het Italiaanse voetbal mag noemen. "Lucca is één van de spitsen die toch wel als de potentiële nummer 9 van de Azzurri wordt gezien." Van Wanrooij omschrijft Lucca als een 'heel ruwe diamant'. De uit Turijn afkomstige spits begon bijzonder sterk aan het afgelopen Serie B-seizoen, maar zijn laatste competitietreffer dateert alweer van 2 oktober 2021.


Lucca in actie voor het Onder 21-elftal van Italië, tegen de leeftijdsgenoten van Zweden

Qua profiel doet Lucca een beetje denken aan Gianluca Scamacca, die eerder flopte bij PSV en PEC Zwolle, maar recent een miljoenentransfer maakte naar West Ham United. "Van wat ik zie en merk, zien ze in Italië zelfs meer potentie bij Lucca dan bij Scamacca", stelt Van Wanrooij. Het is dan ook niet gek dat Sassuolo concreet was voor Lucca als opvolger van de naar Engeland vertrokken aanvaller. Ook andere clubs uit de Italiaanse subtop hoopten op een deal met Pisa, terwijl Lucca eveneens is gelinkt aan Juventus. Toch gaat Ajax normaal gesproken aan het langste eind trekken.

'Ik lijk misschien arrogant'
Zoals het er nu naar uitziet, gaat de Nederlandse kampioen Lucca huren met een optie tot koop van acht miljoen euro plus bonussen. "Dat zou de deal een stuk beter maken voor Ajax", vindt Van Wanrooij. "Eerst werd er gesproken over een permanente transfer van boven de tien miljoen. Dat vind ik wel veel geld voor een spits die sinds oktober niet meer heeft gescoord."

Al met al staat Ajax op het punt om een spits binnen te halen die eigenlijk niet het typische Ajax-spel kenmerkt. En dat wordt waarschijnlijk juist de kracht van Lucca in Amsterdam: hij kan de ploeg iets totaal anders en nieuws brengen. Met zijn bravoure en branie lijkt Lucca qua persoonlijkheid wel goed te matchen met Ajax. "Voor de mensen die mij niet kennen lijk ik misschien arrogant, maar dat is niet zo: ik zeg dingen gewoon recht in je gezicht", zei de boomlange spits in een interview met La Gazzetta dello Sport. Dat het huwelijk tussen Ajax en Lucca interessant zal worden, lijkt dus een understatement.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie