Spelersbattle: Ajax boekt op papier overtuigende zege op PSV

Spelersbattle: Ajax boekt op papier overtuigende zege op PSV

30-07-2022 13:30 Laatste update: 10:21
163

Het is zover: na weken van voorbereiding beginnen Ajax en PSV zaterdagavond officieel aan het nieuwe seizoen. VoetbalPrimeur legt de beoogde basisteams naast elkaar in aanloop naar het duel om de Johan Cruijff Schaal. De uitkomst is duidelijk: de Amsterdammers winnen deze spelersbattle.

Jay Gorter – Walter Benítez: 0-1
Bij Ajax staat niet de ervaren Remko Pasveer, die net weer fit is, onder de lat, maar jongeling Jay Gorter. Hij blinkt soms uit met geweldige reflexen, maar begaat ook nog weleens een slippertje. Benítez loste een hoofdpijndossier voor PSV op. De Argentijn behoorde statistisch gezien tot de beste keepers van de Ligue 1 in de afgelopen seizoenen en wint de eerste battle.

Devyne Rensch – Ki-Jana Hoever: 1-2
Zowel bij Ajax als PSV is de positie van rechtsback misschien wel het meest besproken. In Amsterdam krijgt Rensch de kans na het vertrek van Noussair Mazraoui, maar niet voor niets kijkt de kampioen nog naar mogelijke versterkingen. PSV huurt Hoever van Wolverhampton Wanderers, maar de jeugdinternational maakte tijdens de voorbereiding nog geen feilloze indruk. De strijd tussen Rensch en Hoever eindigt dan ook onbeslist.

Jurriën Timber – Jordan Teze: 2-2
Jordan Teze dacht na het vertrek van Denzel Dumfries uit te kunnen groeien tot de nieuwe rechtsback van PSV, maar de meeste indruk maakt hij centraal achterin. Op die positie haalde hij ook het Nederlands elftal. Toch is Timber hem de baas in dit onderlinge duel. De 21-jarige mandekker is uitgegroeid tot steunpilaar in de defensie van Ajax, dat hem nog een jaar uit de handen van de Europese topclubs denkt te kunnen houden.

Daley Blind – Armando Obispo: 3-2
De discussie over wat nu de beste positie is voor Blind zal nog wel even voortduren. De routinier is kwetsbaar in grote ruimtes, maar met zijn inzicht en passing is hij levensbelangrijk voor Ajax. De Oranje-international wint het dan ook van Obispo, die eigenlijk te goed is voor de Eindhovense bank, maar nog flink wat stappen moet zetten om een dragende kracht te worden. Daar krijgt hij door de blessureperikelen bij PSV mogelijk wel de kans voor.

Owen Wijndal – Philipp Max: 4-2
Wijndal en Max hebben wel wat van elkaar weg. Beide vallen ze liever aan dan dat ze verdedigen. Deze Nederlands-Duitse battle gaat op punten naar Ajax. Wijndal is de beoogde eerste back van de Amsterdammers, die tien miljoen voor hem betaalden. Bij PSV zou Max weleens verkocht kunnen worden zodra Mauro Júnior weer fit is. Dat zegt voldoende.

Edson Álvarez – Ibrahim Sangaré: 4-3
Zowel Álvarez als Sangaré moest de nodige scepsis overwinnen, maar heeft zijn waarde inmiddels dubbel en dwars bewezen. Ze zijn niet te beroerd om het vuile werk op te knappen, zodat hun aanvallende ploeggenoten kunnen uitblinken. Hoewel Sangaré op moet passen dat hij aan de bal niet te veel hooi op de vork neemt, wint de Ivoriaanse krachtpatser deze battle met minimaal verschil. Dat hij er goed op staat in de Premier League, is een teken aan de wand.

Steven Berghuis – Joey Veerman: 5-3
Wederom een spannende clash op het middenveld. De vormgevers van Ajax en PSV ontlopen elkaar niet veel, maar Berghuis draait net iets langer mee op het hoogste niveau en is niet voor niets basisspeler in Oranje. Veerman hijgt hem inmiddels in de nek, maar de Volendammer zal dit seizoen moeten bewijzen dat hij het spel van PSV naar zijn hand kan zetten.

Davy Klaassen – Guus Til: 6-3
Klaassen en Til hebben een vergelijkbare rol bij Ajax en PSV. Bij de achterban klinkt er nog wel eens kritiek op hun voetballende vermogen, maar trainers lopen met ze weg om hun scorend vermogen en niet nalatende inzet. Til kon zijn uitmuntende start bij Feyenoord echter geen heel seizoen doortrekken. 'Mister 1-0' Klaassen heeft bij Louis van Gaal een streepje voor en ook bij ons.

Antony – Johan Bakayoko: 7-3
Weer is Noni Madueke getroffen door blessureleed. De jonge Brit was in de vorige editie van de Johan Cruijff Schaal één van de smaakmakers, maar deze voorbereiding worstelde hij nog met zijn vorm. Zijn vervanger Johan Bakayoko was afgelopen seizoen een revelatie bij Jong PSV en moet die lijn nu zien door te trekken, maar is nog geen partij voor Ajax-smaakmaker Antony.

Dusan Tadic – Luuk de Jong: 8-4
Tadic en De Jong hebben al lang en breed bewezen dat het topspelers zijn voor de Eredivisie. De Servische Ajax-aanvoerder is de laatste jaren steevast de 'MVP' van de Eredivisie. In deze battle heeft hij echter een taaie klant aan De Jong, die terug is gekeerd bij PSV. Dat de Nederlandse spits met belangrijke goals uitgroeide tot publiekslieveling bij FC Barcelona, helpt hem ternauwernood aan een gelijkspel.

Steven Bergwijn – Cody Gakpo: 9-5
Waar de een in verband wordt gebracht met een transfer van de Eredivisie naar de Engelse top, heeft de ander net de omgekeerde weg bewandeld. Gakpo is de grote man bij PSV. Zijn aanwezigheid maakt de Eindhovenaren een klasse beter. Bergwijn heeft de laatste jaren niet veel gespeeld, maar liet in Oranje zien wat hij in zijn mars heeft. Deze laatste battle eindigt daarom onbeslist.