PSV prolongeert Johan Cruijff Schaal in sensationeel voetbalgevecht met Ajax

30-07-2022 22:01
642

De eerste prijs van het seizoen is voor PSV. De bekerwinnaar was zaterdagavond in een waar spektakelstuk met 3-5 (!) te sterk voor landskampioen Ajax. Guus Til was met een hattrick de grote man.

Voor de tiende keer in de historie stonden Ajax en PSV tegenover elkaar in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. De laatste keer mondde uit in een klinkende zege voor de Eindhovenaren, die in het hol van de leeuw met 4-0 wonnen.

Dat scenario werd dit keer niet gevolgd: na een kwartier opende uitgerekend Steven Bergwijn de score. De recordaankoop van Ajax, overgekomen van Tottenham Hotspur, kreeg veel ruimte om naar binnen te komen en krulde de bal fraai in de verre hoek: 1-0.

Ajax was beter, maar naarmate de eerste helft vorderde kwam PSV steeds beter in het spel. Dat leverde na ruim een half uur de gelijkmaker op: Guus Til kopte raak op aangeven van Cody Gakpo. Diezelfde Gakpo toucheerde vervolgens met een schot de buitenkant van de paal.

Na een aantal opstootjes behoedde PSV-doelman Walter Benítez zijn ploeg voor een treffer van Kenneth Taylor. Dat bleek goud waard, want de Eindhovenaren kwamen meteen daarna voor het eerst op voorsprong. Het recept was hetzelfde: Gakpo bediende Til. Ajax had geluk dat het de eerste helft mocht afmaken met elf spelers, want Edson Álvarez ontsnapte aan rood na een elleboog tegen de schedel van Til.

Acht minuten na rust werd het weer gelijk: Antony scoorde na een counter uit het boekje, Wijndal leverde zijn tweede assist van de avond. Het bleek de opmaat naar een zéér spectaculaire fase met drie goals in zes minuten.

Eerst was het de beurt aan Gakpo: de smaakmaker van PSV liep een rebound binnen na een opzichtige blunder van keeper Jay Gorter, die grabbelde na een afstandsschot van Armando Obispo. Enkele minuten tekende Til met een van richting veranderd schot voor de 2-4 én zijn hattrick.

Daarmee was het nog niet gedaan, want invaller Mohammed Kudus zorgde met een kunststukje voor de 3-4 in de Johan Cruijff Arena. Na de rode kaart voor debutant Calvin Bassey, die hard doorging op de enkel van Ismael Saibari, blies Ajax echter zijn laatste adem uit. Xavi Simons besliste de wedstrijd in de blessuretijd, die negen minuten duurde: 3-5.