Dit fortuin ontvangt PSV als het zich plaatst voor de Champions League

Dit fortuin ontvangt PSV als het zich plaatst voor de Champions League

2 augustus - 13:15
167

Voor PSV staat de komende weken niet alleen sportief succes op het spel, ook de jacht op de jackpot wordt ingezet. VoetbalPrimeur zoekt uit wat de Eindhovenaren verdienen als ze zich weten te plaatsen voor de groepsfase van de Champions League.

PSV speelt dinsdagavond tegen AS Monaco in het Stade Louis II. Als de ploeg van trainer Ruud van Nistelrooij afrekent met de Monegasken, dan moet het nog één ronde overleven om zich te verzekeren van de pot met goud uit het miljardenbal.

Eerst het slechtste scenario: mocht PSV stranden in het tweeluik met Monaco, dan ontvangt het slechts een half miljoen euro aan prijzengeld uit de Champions League-pot. Mocht het misgaan in de play-offs, dan wacht een verliezerspremie van vijf miljoen euro. In beide gevallen zou PSV wel doorstromen naar de Europa League, waar vermoedelijk zo'n acht miljoen ligt te wachten, bestaande uit startgeld, coëfficiëntenpremie en market pool.

Dat is duidelijk niet waar PSV het voor doet. De Eindhovense club heeft zich flink geroerd op de transfermarkt om niet alleen nationaal, maar ook internationaal weer een deuntje mee te zingen. Als PSV de voorrondes van de Champions League doorkomt, dan is de club verzekerd van ruim 30 miljoen euro aan inkomsten. En vermoedelijk nog wel meer.

Het bedrag is als volgt opgebouwd. Het stargeld in het miljardenbal is 15,64 miljoen euro, zo heeft de UEFA bekendgemaakt. De coëfficiëntenpremie is nog niet bekend omdat dit afhankelijk is van het deelnemersveld, maar bedraagt voor PSV normaal gesproken acht tot tien miljoen. Ook uit de market pool (de tv-gelden) krijgt PSV een bedrag, al is nog niet duidelijk hoeveel dit zou opleveren. Daarnaast betekenen nog eens drie groepsduels in een vol Philips Stadion vermoedelijk vier tot vijf miljoen aan recettes, tenzij corona natuurlijk roet in het eten gooit.

Verder kan PSV nog een flink bedrag bij elkaar spelen op het veld. Een overwinning in de groepsfase levert 2,8 miljoen op, terwijl een gelijkspel goed is voor 930.000 euro. Een plek in de achtste finale betekent nog eens 9,6 miljoen euro, maar dat is toekomstmuziek.

In de strijd met Ajax weet PSV dat plaatsing voor de Champions League van groot belang is. De Amsterdammers bezetten onder meer een betere positie op de coëfficiëntenranglijst en zijn al verzekerd van zo'n veertig miljoen. De Eindhovenaren zullen in het spoor van de rivaal moeten blijven. Te beginnen door af te rekenen met Monaco.

Dit verdient PSV met Champions League-kwalificatie
Startpremie: 15,64 miljoen
Coëfficiëntenpremie: 10 miljoen
Market pool: 1 miljoen (schatting)
Recettes: 5 miljoen
Totaal: 31,64 miljoen

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

#DoneDeal de podcast is te beluisteren via Spotify, Apple Podcast en Podimo.