Cillessen terug naar NEC: een verrassende keuze die eigenlijk heel logisch is

Cillessen terug naar NEC: een verrassende keuze die eigenlijk heel logisch is

4 augustus - 11:00 Laatste update: 4 augustus - 11:00
109 Reacties

Nordin 't Hart

Jasper Cillessen maakt een verrassende transfer: de Oranje-international heeft een driejarig contract getekend bij zijn jeugdliefde NEC. Waarom kiest Cillessen nu al voor een terugkeer naar de nummer elf van de Eredivisie? Om dat uit te kunnen leggen, zoomt VoetbalPrimeur in op de situatie waar Cillessen zich in Valencia in bevond.

Er is in Spanje en in Nederland al veel gezegd en geschreven over Cillessen. Eerst kwam naar buiten dat Valencia graag van hem af wil, nu is een comeback naar NEC officieel. Dat terwijl Valencia drie jaar geleden nog een transfersom 35 miljoen euro betaalde aan FC Barcelona voor de goalie. De keuze van Cillessen voor NEC is eigenlijk helemaal niet gek, kijkend naar zijn jaren in de derde stad van Spanje.

Blessureleed, trainerswisselingen en concurrentie van publiekslievelingen
In 2019 werd de geboren Groesbeker groots onthaald bij Valencia. Cillessen begon zijn avontuur in het Estadio Mestalla als eerste doelman, maar al snel kreeg hij te maken met verschillende problemen. Toen Cillessen zijn eerste drie competitieduels erop had zitten als Valencia-doelman, werd succestrainer Marcelino tot ieders verbazing ontslagen. Er kwam een nieuwe coach (Albert Celades) en het bleef daarna rommelen binnen de club, maar Cillessen bleef in de meeste wedstrijden het doel verdedigen. De onbetwiste eerste keus was hij alleen niet meer. De sluitpost kwakkelde daarnaast met blessures, waardoor hij lang niet altijd aanwezig was.

In zijn tweede seizoen wist Cillessen niet af te rekenen met zijn kwaaltjes. Daarnaast werd de keeper in de eerste maanden na de voorbereiding – toen hij wel fit was - ook even gepasseerd. De bij de fans geliefde Jaume Domènech kreeg toen de kans van Javi Gracia, de derde coach die Cillessen meemaakte bij Valencia. In totaal speelde Cillessen slechts tien duels in de complete La Liga-jaargang.

In wat nu zijn laatste Valencia-jaar blijkt te zijn, stond de oud-keeper van Ajax en Barça zelfs even op 'instorten'. Cillessen moest het EK laten schieten door een coronabesmetting, raakte opnieuw geblesseerd en belandde toen weer even op de bank. Nu was het aanwinst Giorgi Mamardashvili die zijn kans greep en al snel uitgroeide tot publiekslieveling. Trainer José Bordálas had echter ook een zwak voor Cillessen, waardoor zowel de Nederlander als Mamardashvili een deel van het seizoen mocht keepen.


Cillessen coacht zijn ploeggenoten in zijn laatste duel voor Valencia, bij Espanyol

Verrassende keuze voor NEC is logisch
Nu terug naar het heden. Valencia doet Cillessen na de komst van weer een nieuwe trainer, Gennaro Gattuso, liever vandaag dan morgen van de hand. Dat heeft vooral te maken met het salaris van de doelman: Cillessen is één van de grootverdieners, terwijl Valencia met Mamardashvili en Domènech al genoeg kundige keepers heeft. De nummer negen van La Liga moet ook ruimte maken in het salarishuis om nieuwe spelers in te kunnen schrijven.

Al met al heeft Cillessen moeilijke jaren achter de rug bij Valencia. Als hij speelde ging het prima, maar de Gelderlander bleef last houden van blessures en trainerswisselingen. Intern is het nog altijd onrustig binnen Valencia, waardoor er op korte termijn geen vastigheid lijkt te komen. Voor beide partijen is een transfer niet meer dan logisch.

Cillessen wil zijn plezier in het voetbal weer terugvinden en daar is zijn vertrouwde Goffertstadion de uitgelezen plek voor. Hij neemt na drie lastige jaren geen risico meer en wil terugkeren naar de plek waar zijn wortels liggen. Cillessen heeft dan ook niet toegehapt op de interesse van andere clubs, zoals AZ. De transfer naar NEC zagen niet veel mensen aankomen, maar het is dus een logische keuze van Cillessen. Als Jappie af kan rekenen met zijn kwetsuren in Nijmegen, weet hij namelijk zeker dat hij weer gelukkig wordt.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

#DoneDeal de podcast is ook te beluisteren via Podimo, Spotify en Apple Podcast