Weer zorgwekkende update Van Iperen: 'Ze kunnen hem niet in Nederland opnemen'

9 augustus om 21:25
Laatste update: 9 augustus om 21:34

Verdediger Donny van Iperen ligt sinds zaterdag in coma, maar hij kan niet opgenomen worden in een Nederlands ziekenhuis. De 27-jarige stopper is namelijk niet verzekerd in zijn thuisland en daardoor is hij nog altijd in Moldavië.

Van Iperen speelt bij Zimbru Chisinau uit Moldavië. Afgelopen zaterdag ging het echter compleet mis: Van Iperen kwam hard in botsing met de keeper van de tegenstander. "Donny heeft sindsdien geen enkel teken van leven gegeven", zegt broer Joey in gesprek met Voetbal International. "Alleen hele kleine signalen van bewustzijn."

De familie Van Iperen is na het ongeluk direct naar Moldavië afgereisd. Het was de bedoeling dat ze later met Donny terug zouden gaan naar Nederland, maar dat blijkt nu niet te lukken. "Mijn broer zou de beste zorg kunnen krijgen in Nederland. Dat zeggen ze hier ook. Maar het probleem is dat hij niet in Nederland terecht kan. We lopen tegen bureaucratische barrières aan."

Van Iperen staat namelijk geregistreerd als inwoner van Moldavië, waardoor hij niet verzekerd is voor zorgkosten in Nederland. De Nederlandse ziekenhuizen willen Van Iperen daardoor niet opnemen. "We zijn hier nu al dagen mee bezig", zegt Joey. "Het regelen vergt zoveel energie en tijd dat we eigenlijk niet eens toekomen aan waar we hier eigenlijk voor zijn, bij Joey zijn. Wat we nodig hebben is een ingang om hem als niet-verzekerde te laten opnemen in Nederland. We zouden donderdag in het vliegtuig stappen, maar dan staat er geen ambulance om hem naar een ziekenhuis te brengen."

De Nederlandse en internationale spelersvakbond komen woensdag bijeen om te zoeken naar een oplossing voor Van Iperen. Feitelijk gezien is de verdediger nu wel buiten levensgevaar. "Zijn hart is stabiel", zegt zijn broer. "Maar hoeveel zegt dat over je verdere toestand wanneer je al dagen in coma ligt en nergens op reageert..."