Bokila over tijd bij Terek Grozny: 'President kwam met zeven bewakers met geweren'

Bokila over tijd bij Terek Grozny: 'President kwam met zeven bewakers met geweren'

13-08-2022 15:57
12

Jeremy Bokila speelde in Nederland voor AGOVV en Sparta, voordat hij aan een heuse voetbalreis begon. De aanwinst van Willem II speelde voor veertien clubs in acht verschillende landen en maakte de gekste dingen mee.

De 33-jarige aanvaller deed onder meer China, Qatar, Turkije en de Verenigde Staten aan. Ook was hij actief voor Terek Grozny in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië. "Ik zal het nooit meer vergeten dat ik in mijn tijd bij Terek Grozny de avond voor de wedstrijd in het hotel zat. Ik keek uit het raam en zag en hoorde in de verte de geweerschoten", zegt Bokila tegen Voetbal International. "Ik zag daar met eigen ogen hoe een gebouw werd gebombardeerd. Ik dacht bij mezelf: Waar ben ik nu weer beland? Ik heb in mijn carrière dingen meegemaakt waarvan ik soms denk: Was dit het allemaal waard?"

"Ik kwam in een compleet andere wereld terecht", vertelt Bokila over zijn periode bij Terek Grozny. "De club speelde zijn wedstrijden in Grozny, maar we woonden en trainden in een klein dorpje zo’n twee uur verderop. Het was een plek waar ik eigenlijk nog niet dood gevonden wil worden. Het was compleet uitgestorven, maar gelukkig zat ik er samen met Ismaïl Aissati. Op vrijdag vertrokken we vaak voor onze wedstrijden naar Grozny. Het was geen fijne plek om te zijn en op iedere straathoek zag ik een paar soldaten met geweren staan."

Bokila maakte ook kennis met de beruchte dictator van Tsjetsjenië, die tevens clubpresident was. Toen de resultaten tegenvielen meldde Ramzan Kadyrov zich met zeven bewakers op de club. "Die bewakers waren van die grote vechtsporttypes, die allemaal een geweer bij zich droegen. Ik was er net, maar de club had vijf wedstrijden op rij verloren. Kadyrov zei toen: Als jullie blijven verliezen, krijgen alleen de nieuwelingen nog hun salaris. Hij vroeg nog: Waarom presteren jullie zo slecht? Komen jullie iets tekort? Niemand durfde ook maar iets te zeggen."

Bokila kreeg zijn salaris bij Terek Grozny vaak contant. "Als we van een topclub wonnen, kwamen daar vaak nog serieuze bonussen van ongeveer twintigduizend euro cash bovenop. Aissasti en ik gingen dan vaak samen naar de bank."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s