Hamstra: 'Er zal heel goed geëvalueerd moeten worden, er zijn lessen'

Hamstra: 'Er zal heel goed geëvalueerd moeten worden, er zijn lessen'

03-09-2022 16:14 Laatste update: 16:46
64

Gerry Hamstra is heel tevreden over de transferperiode van Ajax. De technisch manager geeft wel toe dat het na de transfer van Antony hectisch werd in de hoofdstad.

"Ik sluit mij helemaal bij Alfred Schreuder en Edwin van der Sar aan. Wij zijn heel tevreden over de transferwindow", begint Hamstra bij ESPN. "Natuurlijk is het hectisch begonnen. Vanaf dag één raakten we veel te veel spelers kwijt. Dat is niet des Ajax. Dat hebben we met z'n allen goed opgelost. Het is in jaren niet gebeurd dat er zo veel spelers vertrokken zijn."

Volgens Hamstra was het tót Antony echter 'allemaal heel duidelijk en helder'. "Over Antony waren de meningen verdeeld. Wij, vanuit het voetballende, wilden hem heel graag houden. Zo simpel is het. En daarna is het natuurlijk heel hectisch geweest. Uiteindelijk gaat het om timing. Het was heel laat in de window. Natuurlijk weten wij dat we een club zijn die niet bovenaan de voedselketen staat, maar de timing was gewoon heel vervelend zo op het laatste moment."

Toch ging Ajax uiteindelijk overstag voor een bod van 95 miljoen euro van Manchester United. "Iedereen pakt zijn eigen verantwoordelijkheid, vanuit zijn eigen rol. Vanuit het voetbal wilden we hem heel graag houden. Je hebt ambitie. Je wil ver komen in de Champions League en je wil kampioen van Nederland worden", stelt Hamstra, die vervolgens snel moest schakelen.

De Amsterdammers moesten op zoek naar een vervanger van de Braziliaan, maar kregen ook de financiële middelen voor andere aanwinsten. "Dat is een heel raar fenomeen in het voetbal. Je hebt drie maanden de tijd, maar op de één of andere manier gaat het op het laatste moment ineens los. Dat is heel onvoorspelbaar. Kijk, Engeland staat bovenaan in de voedselketen. En de KNVB heeft ons ook niet helemaal geholpen. Dus je hebt niet alles in eigen hand."

Ajax trok Florian Grillitsch transfervrij aan, maar de komst van Lucas Ocampos werd gedwarsboomd door de raad van commissarissen. De Argentijn werd uiteindelijk gehuurd. De gang van zaken roept vragen op. Zo zei Sevilla-directeur Monchi nog nooit zoiets te hebben meegemaakt. "Ik heb hem dat niet horen zeggen", reageert Hamstra. "Er zijn heel veel afspraken van tevoren afgekaderd. In de praktijk lopen sommige dingen zo. We hebben gezegd: iedereen pakt z'n eigen verantwoordelijkheid, zijn eigen rol. Er zal straks heel goed geëvalueerd moeten worden hoe dingen beter kunnen in de toekomst. Er zijn lessen."