Analisten zien problemen voor PSV: 'Heb het idee dat ze in soort spagaat zitten'

Analisten zien problemen voor PSV: 'Heb het idee dat ze in soort spagaat zitten'

08-09-2022 18:30
57

Pierre van Hooijdonk, Kenneth Perez en Marciano Vink zien dat PSV zich in de laatste weken niet heeft weten te ontwikkelen. Vooral de twee laatstgenoemden hebben wel een idee waardoor dat komt.

Aan het begin van het seizoen wist PSV AS Monaco nog uit te schakelen in de voorronde van de Champions League, maar na nederlagen tegen Rangers FC en FC Twente ziet de wereld er weer heel anders uit. "Het zegt wel wat dat ze nog nul cleansheets hebben", begint Van Hooijdonk bij ESPN. "Ze hebben wel een paar goals meer gemaakt dan vorig seizoen, maar ik heb ook geen heel attractief spelende ploeg gezien. Elk team dat redelijk positiespel speelt, voetbalt heel makkelijk onder PSV uit."

Perez vult die woorden vervolgens aan. "Het beste wat ik van PSV heb gezien was tegen Monaco. Niet zozeer het spel, zeker niet in de tweede wedstrijd. Maar wel de werklust en eenheid: ze wilden voor alles gaan. Ze hoefden de bal toen niet te hebben en bleven in de wedstrijd, ondanks dat ze veel minder waren dan de tegenstander. Dat zag je ook in de Johan Cruijff Schaal tegen Ajax. Ik hoopte dat ze zich daarvanuit gingen ontwikkelen, maar dat is niet gebleken, met het dieptepunt uit bij Twente."

Wat is de oorzaak daar dan van? Perez wijst voorzichtig naar Ruud van Nistelrooij. "Dit is een hele nieuwe trainer op dit niveau, dus het is niet makkelijk. Hij heeft allerlei ideeën, maar ik zie dat persoonlijk niet terugkomen in de wedstrijden."

Vink denkt iets anders over de zaak. "Is het niet zo dat Van Nistelrooij niet de juiste spelers heeft voor het spel dat hij wil spelen? Ik heb het idee dat PSV in een soort spagaat zit: wat willen wij doen, willen we nou dominant spelen of eigenlijk toch reactievoetbal hanteren vanuit achteruit. Daardoor heb je dat het elftal soms uitelkaar loopt."