Coëfficiënten: Portugal komt wat dichterbij, PSV-duel als joker voor Nederland

Coëfficiënten: Portugal komt wat dichterbij, PSV-duel als joker voor Nederland

16 september - 11:00
216 Reacties

Nordin 't Hart

Feyenoord en AZ zijn de enige Nederlandse teams die deze week een resultaat hebben behaald in Europa, waardoor concurrent Portugal weer een beetje inloopt op de UEFA-coëfficiëntenlijst. De schade blijft echter relatief beperkt en Nederland heeft ook nog een duel tegoed.

Namens Nederland begon Ajax de week ongelukkig met een late nederlaag tegen Liverpool. Feyenoord en AZ wonnen twee dagen later wel, waarmee ze in totaal 0.800 punt ophalen voor 'ons'. Arsenal-PSV werd daarnaast verzet, waardoor Nederland op 20 oktober een bonuswedstrijd speelt. Onze score van deze week lijdt dus wel onder de PSV-afgelasting.

Voor Portugal was dit dus een mooi moment om flink in te lopen op de coëfficiëntenranking, maar dat was op voorhand al een lastige opgave voor onze achtervolger. De Zuid-Europeanen begonnen met een team meer aan het seizoen en verloren ook al twee clubs in de voorrondes. Daardoor moesten de resterende vier Portugese teams eigenlijk allemaal winnen om erg goede zaken te doen. Sporting Portugal, Benfica en SC Braga deden dat tegen pittige tegenstanders, maar FC Porto verloor verrassend van Club Brugge.

Daardoor kan Portugal 1.000 punt bijschrijven op de ranking na deze week, wat slechts 0.200 meer is dan Nederland. We staan daardoor nog steeds 1.851 punt voor op Portugal. De voorsprong is dus nog steeds soeverein, maar de coëfficiëntenrivaal van Nederland begint elke week wel wat dichterbij te komen.


Ondanks de nederlaag van Porto loopt Portugal weer in op Nederland

Frankrijk heeft slechte week, maar plek zes heeft prio
Voor de vorm kijken we ook nog even omhoog naar de vijfde plek, al zou dat voorlopig ook wel de laatste keer kunnen zijn. Nummer vijf Frankrijk heeft een zware week gehad, waardoor het land slechts 0.667 punt pakte. Het verschil met Nederland is echter nog steeds aanwezig, terwijl Portugal in onze nek hijgt. Het is nu dus eerst zaak om de zesde plek veilig te stellen, voordat we gaan hopen op nog meer.

Voor de duidelijkheid: de zesde plek zou Nederland drie Champions League-tickets bieden, waarvan één voorrondeplek. Als we dit seizoen zesde worden, hebben we die extra tickets precies te pakken als de nieuwe opzet van het miljardenbal wordt ingevoerd. Dan gaat de UEFA nóg meer geld uitkeren aan deelnemende clubs, waar Nederland dan van kan profiteren.

Tot slot blikken we nog even vooruit op de volgende coëfficiëntenweek die eraan komt. Door de aankomende interlandperiode moeten we daar wel nog drie weken op wachten. Ajax speelt dan tegen het geslepen Napoli, terwijl PSV, Feyenoord en AZ allemaal op papier zwakkere tegenstanders treffen. Benfica speelt op dat moment het sterrenelftal van Paris Saint-Germain, terwijl de andere Portugese teams tegen clubs als Bayer Leverkusen en Olympique Marseille voetballen. Als Portugal ook dan sterk presteert, zal Nederland een tandje bij moeten schakelen om de felbegeerde zesde plek te behouden.

De posities rondom Nederland op de coëfficiëntenranking
5. Frankrijk 52.331 (3.750) (6/6)
6. NEDERLAND 50.900 (4.500) (5/5) 1.167
7. Portugal 49.049 (5.333) (6/6)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

#DoneDeal met zaakwaarnemer Guido Albers is te beluisteren op Spotify en ook te zien op YouTube!

Plaats een reactie