Van der Vaart kritisch op 'verschrikking' Tadic en Ajax: 'Speelden in mijn tempo'

19 september om 12:07

Rafael van der Vaart denkt dat zelfs hij zondag nog mee had gekund in het tempo van Ajax. De 109-voudig international zag dat de Amsterdammers werden afgetroefd door AZ en richt zijn pijlen op Dusan Tadic.

"Als je Tadic zag spelen... Dat was een verschrikking. En die speelt gewoon negentig minuten. Als wij vroeger zo speelden, hadden we de rust niet gehaald", vertelt Van der Vaart bij Studio Voetbal. "Je moet wel leveren. Daar gaat het om. Ik ben enorm fan van hem, maar je merkt dat het een beetje weg is."

Van der Vaart benadrukt wel dat Tadic niet de enige speler van Ajax was die onder de maat presteerde. "AZ was top gemotiveerd, terwijl bij Ajax iedereen uit vorm was. Ajax speelde in een tempo waarin ik nu speel. Het was de hele tijd: hup, terug naar Remko Pasveer, en daar gingen ze weer. Hij heeft de meeste ballen gehad. Ze hadden pap in de benen. Dat was mijn constatering: ze spelen langzaam."

Afellay prijst vooral AZ. "Ik vind het wel echt knap wat Pascal Jansen aan het doen is", stelt de oud-PSV'er. "Als je kijkt naar dat elftal, er zitten niet bepaald supersterren in, maar ze hebben een duidelijk plan: volle bak druk zetten, combineren waar het kan. Het is een lust voor het oog. En dan te bedenken dat ze nog twee sleutelspelers missen, met Jesper Karlsson en Vangelis Pavlidis."