Gullit kijkt 'tenenkrommend' naar Van Gaal: 'Wat wil je hier nou mee zeggen?'

20 september om 08:05
Laatste update: 20 september om 10:50

Ruud Gullit heeft zich geërgerd aan de persconferentie van Louis van Gaal, afgelopen maandag. De bondscoach sprak onder meer over de vele 'meetings' die hij de komende interlandperiode met de internationals voert. Gullit begrijpt het doel van die bijeenkomsten niet.

"Houd nou toch op, man. Ik zit hier met kromme tenen naar te kijken", foetert Gullit bij het Ziggo-programma Rondo, doelend op het persmoment van Van Gaal. "Houd nou toch op. Rinus Michels heeft nooit meetings gehad met ons. We hadden af en toe een meeting met vijf man en dan bespraken we het systeem waarin we gingen spelen. Spelers waren oud en wijs genoeg. De spelers die hij heeft, spelen allemaal bij grote clubs. Die weten echt wel hoe ze moeten voetballen."

Van Gaal benadrukte dat het 1-3-4-3-systeem in de 'stijl en visie van Louis van Gaal' gespeeld moet worden. De bondscoach nam als voorbeeld dat het systeem in Italië door diverse clubs gespeeld wordt, maar dat het niet betekent dat het goed wordt uitgevoerd. "Jezus Christus, wat wil je hier nou mee zeggen? Wat wil je hier nou mee zeggen?", vraagt Gullit zich af.

Gullit krijgt bijval van Marco van Basten, die het geen goed idee vindt dat Van Gaal voor het aanstaande WK teruggrijpt naar het recept uit 2014. "In 2010 zijn ze ook tweede geworden met een ander systeem, dat wil niet zeggen dat dat systeem heilig is. Hij doet een beetje alsof hij het heilige woord verklaart. Dat overdrijft hij wel een beetje, vind ik. Ik vind hem een goede trainer, maar hij wekt soms de indruk dat hij iets heel bijzonders doet, wat niemand begrijpt."