Exit John de Jong benadrukt trend: 'Kijk naar AZ, goed beleid en rust aan de top'

Exit John de Jong benadrukt trend: 'Kijk naar AZ, goed beleid en rust aan de top'

20 september - 08:46 Laatste update: 11:26
71

Het verloop van technisch beleidsbepalers in Nederland is enorm groot. Jan Streuer, technisch directeur bij FC Twente, kijkt met verbazing naar de ontwikkeling bij profclubs, naar aanleiding van het vertrek van John de Jong bij PSV.

Sinds de start van het seizoen 2021/2022 hebben zestien van de 32 betaald voetbal organisaties in Nederland een wisseling doorgevoerd op de post van een technisch beleidsbepaler. Streuer is sinds 2020 td bij Twente en bekleedde eenzelfde functie in het verleden een decennium lang bij Vitesse. "Het gaat om een beleidsfunctie, waarbij ook de lange termijn belangrijk is. Maar de technisch directeuren vliegen er tegenwoordig bijna net zo gemakkelijk uit als de trainers. Dat is natuurlijk niet goed", zegt hij tegen De Telegraaf.

Streuer stelt dat opportunisme de overhand neemt in de voetballerij. "Er is zo snel paniek en zoveel onrust als het een tijdje niet helemaal loopt zoals men graag ziet", stelt hij. "Het is allemaal vaak zo kortzichtig. Het betaalt zich uit als je stabiliteit in je organisatie hebt. Dat zie je wel aan een club als AZ, die goed beleid voert en rust aan de top heeft."

De traditionele top-drie zag de post van technisch beleidsbepaler het afgelopen jaar vervangen worden. Marc Overmars vertrok bij Ajax, Frank Arnesen en Feyenoord zijn uit elkaar gegaan en De Jong stapte op bij PSV. In de onderste regionen breken clubs vaak om sportieve malheur met de technisch beleidsbepaler. Zo moesten onder meer Joris Mathijsen (Willem II), Mike Willems (PEC Zwolle) en Tim Gilissen (Heracles Almelo) het veld ruimen.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

#DoneDeal de podcast is ook te beluisteren via Spotify en te bekijken via YouTube!

Plaats een reactie