Verhuizing uit Portugal deed Vertonghen veel pijn: 'Stond met tranen op het veld'

Verhuizing uit Portugal deed Vertonghen veel pijn: 'Stond met tranen op het veld'

21-09-2022 11:50 Laatste update: 12:00
32

Jan Vertonghen maakte afgelopen zomer de overstap van Benfica naar Anderlecht. De manier waarop deze plotse overstap tot stand kwam deed de verdediger heel erg veel pijn.

Voor de camera’s van Het Laatste Nieuws blikte de oud-speler van onder meer Ajax en Tottenham Hotspur terug op de laatste maand. Daarbij heeft hij ogenschijnlijk veel moeite om zijn emoties de baas te zijn. "Tot 31 agustus was het duidelijk in mijn hoofd. Ik zou blijven. Ik zat goed bij Benfica en in Lissabon. Ik wilde écht blijven. Mijn vrouw had er werk, mijn kinderen gingen er naar school en waren bij wijze van spreken genaturaliseerd tot Portugees."

De Portugese topclub stelde afgelopen zomer voormalig PSV-trainer Roger Schmidt aan. Na een gesprek met de Duitse oefenmeester wist Vertonghen meteen hoe laat het was. "Niet veel later kwam ik de club binnen en had ik een gesprek met Roger Schmidt. Na dat gesprek wist ik dat het voorbij was bij Benfica."

Het nieuws viel de Belg rauw op zijn dak. "Het was een shock. En dat is het eigenlijk nog steeds. Ik heb die dag getraind, maar ik heb geen woord gezegd en stond met tranen in mijn ogen op het veld. Ik zag de stabiliteit wegvallen. Alles stond in brand. We hingen nog een jaar vast aan ons huis en de boekentassen stonden al klaar voor het begin van het schooljaar. Anderlecht wilde dat ik diezelfde avond het vliegtuig instapte, maar dat kon ik niet."

Inmiddels is de linkspoot een vaste waarde bij de Belgische club. Afgelopen zondag was hij nog trefzeker in het met 4-1 gewonnen duel met KV Kortrijk.