Geen clubvoorkeur bij Van Gaal: 'Hij is slim en kiest gewoon de beste'

Geen clubvoorkeur bij Van Gaal: 'Hij is slim en kiest gewoon de beste'

22-09-2022 19:26
56

Hedwiges Maduro zoekt er niet te veel achter dat spelers van Ajax veel sneller in het Nederlands elftal debuteren dan hun collega's van PSV en Feyenoord. Volgens de oud-middenvelder laat ook Louis van Gaal zich gewoon leiden door kwaliteit.  

ESPN zocht uit dat sinds 2000 spelers van Ajax gemiddeld 34,5 Eredivisie-wedstrijden spelen, voordat ze hun eerste minuten maken in Oranje. Bij PSV en Feyenoord is dat respectievelijk 85,5 en 86,6 competitieduels. Maduro heeft een record in handen doordat hij zelf in 2005, na drie optredens in de hoofdmacht van de Amsterdammers, al een uitnodiging kreeg van toenmalig bondscoach Marco van Basten.

Wedden

Meer odds

Toch wil de oud-speler van Ajax, Valencia en Sevilla van een clubvoorkeur onder bondscoaches niets weten. "Er zijn in de tussentijd zo veel verschillende bondscoaches geweest met verschillende achtergronden. Zij kijken naar kwaliteit. Van Gaal doet dat ook, want hij is een slimme coach. Die kiest gewoon voor de beste", benadrukt hij bij ESPN

Van Gaal deed de wenkbrauwen fronsen door voor de Nations League-duels met Polen en België Ajacieden Devyne Rensch en Kenneth Taylor op te roepen, maar iemand als Joey Veerman van PSV thuis te laten. "Het is nou eenmaal zo dat Ajax- ook in het buitenland- een grote naam is", reageert Maduro. "Zij hebben ook het voordeel dat ze Champions League spelen en als je het daar als speler goed doet, word je inderdaad eerder geselecteerd."

Maduro ziet nog een ander verschil tussen Ajax en de andere twee topclubs. "Ik denk ook dat het met een structurele invulling van de jeugdopleiding te maken heeft. Bij Ajax stromen structureel veel jonge talenten door die een kans krijgen in het eerste. Dat speelt mee."