Dominant Oranje is Polen de baas: twee smetjes op eenvoudige zege

Dominant Oranje is Polen de baas: twee smetjes op eenvoudige zege

22-09-2022 22:40 Laatste update: 22:45
63

Het Nederlands elftal heeft donderdag een grote stap gezet richting de Final Four van de Nations League. Oranje was met 2-0 te sterk voor Polen door doelpunten van Cody Gakpo en Steven Bergwijn. Tegenvallers waren het uitvallen van Teun Koopmeiners en Memphis Depay.

Louis van Gaal gunde Remko Pasveer op 38-jarige leeftijd zijn debuut, Cody Gakpo speelde op tien en ook Koopmeiners verscheen aan de aftrap. De in vorm verkerende middenvelder van Atalanta Bergamo kende echter een rampstart. Hij ging binnen de minuut naar de grond na een botsing met Karol Linetty en moest per brancard van het veld. Steven Berghuis verving hem.

Na die domper zette Oranje het spel snel naar zijn hand, hoewel het eerste schot op doel voor Piotr Zielinski was. Het was lange tijd zo'n beetje het enige wapenfeit van Polen, dat in de twaalfde minuut ontsnapte toen Daley Blind de bal voor het intikken had na perfect aangesneden voorzet van Berghuis. De linksback raakte de bal niet goed. Een minuut later viel de 0-1 alsnog. Na een schitterende aanval via Berghuis, Memphis en Denzel Dumfries tikte Gakpo binnen.

Oranje was heer en meester in Warschau en had daardoor ook weinig te duchten van de onzichtbare Robert Lewandowski. Debutant Pasveer moest voor rust alleen nog een keer optreden op een schot van Nicola Zalewski. Aan de andere kant verzuimde Nederland tegelijkertijd om verder afstand te nemen.

Met Marten de Roon voor Frenkie de Jong kreeg Oranje ook bij het begin van de tweede helft een tegenvaller te verwerken. Memphis moest zich met hamstringklachten laten wisselen voor Vincent Janssen. Niet veel later viel bijna de 1-1, toen de eveneens ingevallen Arek Milik van dichtbij over schoot. Polen werd gevaarlijker, maar Nederland sloeg op het juiste moment toe. Na een combinatie met Janssen maakte Bergwijn er na een uur 0-2 van.

De hoop van de thuisploeg, waar Feyenoorder Sebastian Szymanski na zeventig minuten werd gewisseld, was daarmee vervlogen. Bij Nederland kwam met Kenneth Taylor nog een debutant binnen de lijnen, terwijl ook Wout Weghorst inviel. Eerstgenoemde legde al snel klaar voor de spits van Besiktas, die de bal verkeerd raakte. Doelpuntenmaker Gakpo probeerde het ook nog een keer, maar meer doelpunten vielen er niet meer.

Door de zege op Polen kan Nederland zondag de eerste plaats veiligstellen in groep 4 van divisie A. De ploeg van Van Gaal verdedigt in Amsterdam een voorsprong van drie punten op België, dat met 2-1 won van Wales. De bondscoach zal bovendien tevreden vaststellen dat Oranje dominant was en de nul hield tegen een andere WK-deelnemer.