'Iedereen moet hopen dat Memphis en Steven Bergwijn niets overkomt'

24 september om 07:12

Het wordt hoog tijd dat Memphis Depay meer speelminuten gaat maken bij FC Barcelona, aldus Wim Kieft. Toch denkt de ex-voetballer dat Memphis zomaar beslissend kan zijn op het aankomende WK in Qatar.

Memphis is na de komst van Robert Lewandowski niet meer de vaste spits van Barcelona en moet vooral hopen op reservebeurten. Geen ideaal scenario in aanloop naar het WK, maar toch ziet Kieft het niet per se negatief. 'Hij speelt meer op intuïtie en op kracht. Omdat hij tevens wat zwaarder is, duurt het langer om in zijn ritme te komen. Als het zoals bij Depay allemaal wat moeizamer gaat, hij een blessure oploopt en als reserve weinig speeltijd krijgt bij zijn club, dan wordt het voor hem balanceren op een dun koord richting het WK en zelfs op het WK', aldus Kieft in zijn wekelijkse column voor De Telegraaf.

'Toch moet iedereen hopen dat Depay en in zijn kielzog Steven Bergwijn niets overkomt. Met hun individuele kwaliteiten kunnen zij wedstrijden op het hoogste niveau beslissen. Alternatieven voor het duo zijn ook nauwelijks voorhanden. Dan kom je al snel uit bij Vincent Janssen, Wout Weghorst en Luuk de Jong. Met zulke spelers kan Oranje niet starten op een WK. Janssen deed het als invaller weliswaar aardig in Warschau; een fitte De Jong is de beste pinchhitter', vervolgt Kieft.

Mocht bondscoach Louis van Gaal niet over Memphis over Bergwijn beschikken, dan zou Cody Gakpo wel eens in beeld kunnen komen. 'Een rol achter de spits, zoals Gakpo moest invullen in Polen, past hem minder. Hij deed het redelijk, pakte zijn doelpuntje mee en liet zien in een betere fase te zitten dan een paar weken geleden bij PSV. Maar toch, op de positie achter de spitsen zijn de ruimtes tegen mindere tegenstanders te klein om zijn loopacties te maken. Ook loert het gevaar dat Gakpo daar juist de ruimtes dichtloopt voor Depay en Bergwijn. Je ziet Gakpo daarom liever vanaf de linkerkant komen zoals bij PSV.'