'Nederland en België zitten niet in dezelfde fase, maar schat ze wel gelijk in'

'Nederland en België zitten niet in dezelfde fase, maar schat ze wel gelijk in'

24-09-2022 09:18
69

Als er iemand is die met veel belangstelling naar Nederland - België zal gaan kijken, dan is het Jan Boskamp wel. Aanstaande zondag staan beide landen tegenover elkaar in het kader van de Nations League.

Boskamp kent het Belgische voetbal als zijn linkerbroekzak. "Nederland en België zitten niet in een vergelijkbare fase, maar ik schat ze qua niveau redelijk gelijkwaardig in. Oranje heeft Frenkie de Jong en bij de Rode Duivels loopt Kevin De Bruyne. Frenkie is als opbouwer van achteruit beter, maar de Kev is aanvallend gevaarlijker en scoort ook veel meer. En bij de Belgen staat met Thibaut Courtois de beste keeper van de wereld onder de lat", vertelt Boskamp aan De Telegraaf.

Volgens Boskamp mist Oranje een diepe spits. Hij ziet Memphis Depay meer als linkervleugelaanvaller. "België heeft met Romelu Lukaku een complete spits. Alleen heeft hij nog nauwelijks gespeeld dit seizoen vanwege blessures. Hij is er in Amsterdam ook niet bij en ik ben benieuwd hoe Lukaku ervoor staat voor het WK. Depay is trouwens ook niet fit en krijgt te weinig speeltijd bij FC Barcelona."

Bij Nederland zouden de doelpunten kunnen komen van Vincent Janssen. De spits speelt tegenwoordig in België bij Royal Antwerp FC. "Hij scoort de laatste weken iedere wedstrijd na een moeizaam begin toen hij vaak op de bank begon bij Mark van Bommel. Sinds zijn concurrent, de Zwitserse international Michael Frey, ontbreekt vanwege een blessure is Janssen op stoom gekomen. Niet alleen met doelpunten, maar hij heeft ook zijn energie weer terug. Het lopen en jagen op ballen en tegenstanders zoals in zijn succesperiode bij AZ. Janssen kan diepe spits bij Oranje spelen, maar is niet van het niveau Lukaku. Daarbij hanteert het Nederlands elftal bij Van Gaal een ander systeem met twee spitsen en een nummer tien erachter, wat beter past bij Depay en Bergwijn dan bij Janssen."